Kiss Dóra: Az IT GIRL jelenség fogalma és eredete, avagy hogyan lett a papírból és a celluloidból valóság (I. rész)

2017.02.27. - Stíluskommunikáció

Mielőtt nekilátnék az It girl kategória bemutatásának, egy valamit muszáj lesz tisztázni (na jó, másfelet): Az It girl nem egyenlő a számítógéppel közeli viszonyt ápoló IT (ájti) girl-lel, és az It girl fogalma nem csak azokról a nőkről szól, akik vonzóak és dögösek. Ennél azért jóval összetettebb a történet. Arra vállalkozom, hogy három lépésben eljussunk oda, hogy ez a kategória ki tudjon nyílni a szemünk előtt és megtalálja a helyét az ikonok, a celebek, a socialite-ok rengetegében.

 

Hát akkor, kérem, mi fán terem az It girl?  Hogy mondják ezt magyarul?

Az It girl kategóriának nincsen magyar nyelvű megfelelője, sem hivatalos fogalom-meghatározása. A források köre elsősorban interneten megjelent tartalmakra, illetve azon néhány cikkre, könyvre korlátozódik, melyek célja inkább a szórakoztatás, semmint a tudományos-szakmai igényű megközelítés. A téma alapos vizsgálatát követően az alábbi meghatározást tartom használhatónak:

It girl-nek nevezzük azt a nőt, aki önmaga közepén van, megjelenésével, kommunikációjával, üzeneteivel képes arra, hogy közösséget teremtsen, személyiségében van valami magával ragadó, különleges, és életével, tetteivel nyomot hagy a világban, értéket teremt.

A fenti „definícióhoz” vezető út, részletes „történelmi” elemzéssel van kikövezve, mely során megismerhetővé válik valamennyi, az It girl témakörbe sorolható társadalmi és trendjelenség, annak szociológia, politikai és gazdasági hátterének feltárásával.

Az It girl jelenség eredete, korai megfogalmazása

Az It (az a bizonyos) kifejezés legkorábbi megjelenése Rudyard Kipling (1865-1936) író nevéhez köthető, vélhetően ő használta először az It szócskát a női vonzerővel kapcsolatosan, azzal ekvivalens értelemben. Kiplinget követte a romantikus regényíró Elinor Glyn (1864-1943). Ő már közelebb merészkedett, egyenesen az „It” címet adta egyik novellájának. SzerinteAz „It” keveseknek megadatott szellemi vagy fizikai képesség vonzerő, de a tényleges szépség ehhez nem feltétlenül szükséges” (Baker 2001.)

1927-ben a Paramount Filmstúdió Glyn novellája alapján filmet is készített, It címmel. A film alaptörténete szerint az áruház gazdag tulajdonosa belehabarodik a hetyke és csinos alkalmazottjába.

A főszereplő Clara Bow maníroktól mentes, pezsgő, ízig-vérig brooklyni lány, az It girl-ök archetípusa. Berobbant Hollywoodba és letarolta Amerikát, úgy, hogy a személyisége a hírnév ellenére alapvetően nem változott meg, hanem mindvégig megmaradt olyannak, akivel bármelyik manikűrös és pincérlány könnyen tudott és akart is azonosulni Brooklyntól Manhattanig. (Baker 2001.) Az It (girl) fogalmának megismertetését, népszerűsítését Glyn-nek köszönhetjük, megtestesítését Bow-nak.

 

Források:

Baker, L. (2001): Got it? The Guardian, 2001. április 21. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2001/apr/21/weekend.lindsaybaker1

Kipling, R. (1991): Mrs. Bathurst and Other Stories The World’s Classics, Oxford Paperbacks 67.

Glyn, E. (2015): The Man and the Moment Dodo Collections


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook