Nagy Gabriella: Whispering Wind Dresses: a pécsi brand, amelyre még a Vogue is felfigyelt

2017.03.14. - Stíluskommunikáció

A nemrégiben alapított Whispering Wind márkát Cserkúthy Hanna tervezőnő és fivére – aki egyben menedzsere is – jegyzik. Hanna kollekciójának darabjaira az Instagram-on figyelt fel a brit Vogue magazin, és megjelenési lehetőséget biztosított számára a 2017. januári és márciusi számok fiatal tehetségekről szóló rovatában. Hannát az eddigi tapasztalatairól kérdeztem.

 

Kérlek, mondj pár szót a kezdetekről! Az ELTE német szakos hallgatója voltál, és onnan nyargaltál át a Forrai Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumba. Hogy történt ez? Egyik nap felkeltél, és úgy érezted, ez nem a Te világod?

 

Mélyen belül, valahol mindig bennem volt, hogy ez a német szak nem az én irányom. Aztán jött egy belső érzés, hogy nekem mást kell csinálnom. Ekkor elkezdtünk utánanézni, milyen iskolák vannak, és rátaláltunk a Forraira. Úgy éreztem, ez az az iskola, ahová járni szeretnék. Ez olyan volt, mint egy megvilágosodás.

Az iskola elvégzése közben a Daalarnanál voltam pár hónapig gyakornok, ami nagyon nagy hatással volt rám. A mai napig példa előttem, hogy lehet ezt a szakmát olyan magas színvonalon is művelni, ahogyan ők teszik. A Daalarnánál minden szakterület képviselője jó viszonyban van a többi munkatárssal, tiszteli a másik munkáját, és összességében nagyon jól szervezett a működésük Benes Anita irányítása alatt. Rengeteget tanultam náluk. A varrónők mindent megmutattak, amire kíváncsi voltam. Az sem zavarta őket, ha esetleg emiatt kicsit lelassult a munka. Fantasztikus élmény volt ott gyakornokoskodni.

 

Amikor befejezted a tanulmányaidat, rögtön magánvállalkozásban gondolkodtál?

 

Mindig is bennem volt, hogy vállalkozni szeretnék. Édesapámnak is saját vállalkozása van, ez előttem a családi minta. Természetesen tapasztalatszerzés miatt szerettem volna mint alkalmazott máshol is tevékenykedni, de a végcél a saját vállalkozás elindítása volt. Az iskola elvégzése után ezért egy dombóvári butikban dolgoztam, ahol a szabás-varrás fortélyait tovább gyakorolhattam. Itt rövid idő alatt nagyon sokat fejlődtem a gyakorlás által, és az üzletvezető a tapasztalatait is megosztotta velem. Ezt követően indítottam el a saját cégemet.

 

Az eddigi sikereid közül mire vagy a legbüszkébb?

 

Egyértelműen a brit Vogue magazin januári és márciusi számában történt megjelenésemre. Ez egy hihetetlen lépés volt ilyen rövid idő alatt, hiszen még csak nagyjából egy éve dolgozunk testvéremmel a Whispering Wind brand-en. Időközben ennek hatására meghívást kaptam a Roma Fashion Week versenyre is.

A Vogue-os megjelenésünk után egyébként kiküldtünk sajtóközleményt számos divatmagazinnak, köztük az Elle-nek is. Ez felkeltette az Elle magazin érdeklődését a márkánk iránt, és kaptunk egy meghívást az áprilisi Elle Fashion Show-ra. Az Elle minden évben bemutat egy-egy új márkát, amelynek még nem ismert a neve. Idén ránk esett a választásuk. Ez szintén nagy megtiszteltetés és jó megmutatkozási lehetőség.

 

bty

 Cserkúthy Hanna

 

Milyen nőknek tervezel, kik a vásárlóid?

 

Azoknak a nőknek, akik az én stílusommal tudnak azonosulni. A nőies nőknek. Akik érzik, hogy ki kell törni az unalmas keretek közül, és hétköznap is szeretnek elegánsak lenni, mindazonáltal laza, kényelmes ruhákat viselni.

 

Kit tekintesz szakmai példaképnek, mely tervezők ruháit szereted a legjobban?

 

Szakmai példaképnek Magyarországon Benes Anitát tekintem. Külföldi példaképem Oscar de la Renta. Imádom a ruháit kezdettől fogva. Korábban, amikor a szalagavatómra kerestünk ruhaötleteket, akkor is az ő kreációi tetszettek a legjobban. Ő a kifutóra is hordható ruhákat tervezett, és mégis benne volt a ruhákban az egyedisége. Rendkívül nőiesek a darabjai. Azt akarta, hogy a nők valóban hordják a ruháit, nem csupán a kifutóra tervezte a darabjait. Ezzel nagyon tudok azonosulni. Az eszmeisége nagyon közel áll hozzám.

 

Mi az, ami téged inspirál?

 

Ha megrendelésre tervezek, akkor maga a megrendelő személyisége. Ezért is szeretek találkozni és beszélgetni a megrendelővel, mielőtt nekilátnék a tervezésnek. Kollekció tervezés esetén a tavaszi-nyári kollekció tekintetében mindig jelen van a víz-tenger, vízi világ motívum. Most például a korall az, ami inspirált, és e köré építettem fel a kollekciót. A következő őszi-téli kollekciómban a téli, megfagyott, zúzmarás, pókhálós táj képe köszön vissza. Alapvetően a vizuális élmények azok, amik beindítják a fantáziámat, és utána már jönnek az ötletek.

 

Hol szeretnéd magad látni 10 év múlva, mik a szakmai vágyaid?

 

Ez nehéz kérdés, annyira a pályám elején vagyok még, hogy egyelőre az elém kerülő lehetőségekkel szeretnék élni. Célom, hogy állandóan fejlődjek és belevethessem magam az alkotásba. Szeretnék Magyarországon kiteljesedni, de a külföldi lehetőségek is nagyon vonzanak.

 

Tudnál említeni egy olyan személyt, hírességet, akit szívesen látnál az általad tervezett ruhában?

 

Nincs ilyen. Én nagyon szeretek hétköznapi embereknek tervezni. Nekem feltöltődés, amikor látom, hogy kész van a ruha és az tetszik a megrendelőnek. Nagyon jó látni, ha a ruha megerősíti az emberek önbizalmát. De természetesen annak, hogy pl. a Dal döntőjében Tatár Csilla viselte a ruhámat,  nagyon örültem. Tatár Csilla egy nagyon szerethető ember, és örömmel töltött el, hogy a televízióban először ő viselt általam tervezett ruhát. Egyébként azért esett az én ruhámra a választásuk, mert az nagyon nőies volt.

 

Végezetül mit üzennél azoknak a pályakezdő tervezőknek, akik most lépnek ki az iskolából? Mik a jó tanácsaid feléjük?    

 

A legfontosabb, hogy nem elég elvégeznünk az iskolát, hanem tovább kell tanulni, be kell gyakorolni az alapokat. Ezen kívül a szakmai alázat az, ami még nagyon fontos. Nem lehet nagyképűnek lenni. Alázatosan kell a szakma felé fordulni, és örömmel kell, hogy eltöltsön mindenkit, ha a ruháját valaki viseli, legyen az egy híresség vagy bárki más.

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook