Berta Lisia: Stílus és személyiség – Legendás ikonok II.

2017.04.10. - Stíluskommunikáció

Az ikonikus személyiségnek nincsen kora. Lehet számunkra ikon egy fiatal tehetség éppúgy, mint egy sokat megélt és komoly életművel rendelkező ember. Az évek múlásával azonban szűkül a kör, a fiatalon tehetséges színészek, énekesek közül kikristályosodik, hogy ki alkot igazán maradandót, ki marad fent a csúcson és tündököl állócsillagként, és kinek jutott csupán az a bizonyos hollywoodi 15 perc. Az igazán nagy tehetség mellé párosul az egyéniség, az az egyedi és utánozhatatlan stílus, ami megkülönbözteti a legjobbat a jótól.

Szerencsések vagyunk, hogy a legendák velünk élnek, és lehetőségünk van megcsodálni őket, fürödve tündöklésükben, kicsit mi magunk is részesedve abban a felemelő érzésben, amit tehetségük nyújt.

A közöttünk élő legenda – Barbra Streisand

Bár korunk egyik legnagyszerűbb, legismertebb és legsokoldalúbb énekes és színésznője, a mai napig sokszor tévesen használják a nevét: az általánosan elfogadott és ismert Barbara-nak aposztrofálják, helytelenül. Minden idők egyik legsokoldalúbb és legsikeresebb művésze: színésznő, énekesnő, zeneszerző, rendező, forgatókönyvíró és producer egyben, de fotósként és aktivistaként is működik.
Díjai megszámlálhatatlanok: kétszeres Oscar díjas, háromszor nyerte el a Golden Globe díjat és tíz Grammy díj tulajdonosa, különböző kategóriákban, többek között a Lifetime Achiement-et (életműdíj) valamint a Legend Award-ot (legendák díja) kapott. Azon kevesek közé tartozik, akik mind színészként mind énekesként is elnyerték az Oscar díjat. Rendezőként három filmje összesen 14 Oscar jelölést kapott. 1969-ben megkapta a David di Donatello díjat, amely az egyik legjelentősebb olasz filmművészeti díj. Tony és Emmy díjas. Megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét, az amerikai Nemzeti Művészeti díjat, az Amerikai Filmintézet életműdíját. Ő az első női rendező, aki megkapta a Kennedy Központ kitüntetését. A Library of Congress „Living Legend” díjazottja, mely díjat azok kapják, akik munkásságukkal szignifikánsan hozzájárultak az amerikai élet, kultúra és társadalom örökségéhez.
Az Amerikai hanglemezgyártók Szövetsége hivatalos adatai szerint ő a legtöbb albumot eladott női előadóművész az Amerikai Egyesült Államokban. Egyedülállóan ő az egyetlen olyan előadó napjainkig, aki minden eddigi rekordot megdöntve karrierje során összesen hat egymás utáni évtizedben listavezető pozíciót ért el a Billboard 200 slágerlistán. Ő az egyetlen nő, aki minden idők TOP 10-es listáján a legtöbb eladási számmal rendelkezik. 52 aranylemez, 31 platinalemez, 18 multi-platina lemez fűződik nevéhez, ezzel minden női énekest felülmúl.

Brooklynban New Yorkban született 1942. április 24-én, ortodox zsidó családban. Első férje Elliott Gould, akitől egy fia született, Jason. Gouldtól elvált, majd 1997-ben jegyezték el egymást James Brolin amerikai színésszel, akivel azóta is együtt élnek. Kiváló kapcsolatot ápol egyik legkedvesebb munkatársával, egyben barátjával, Marvin Hamlisch-el, aki koncertjei karmestere és filmjei zeneszerzője is egyben. A Streisand Alapítvány – mely foglalkozik a női egyenjogúsággal éppúgy, mint az emberi jogokkal vagy a környezetvédelemmel – sok millió dollárral támogat non-profit szervezeteket.

Barbra Streisand az egyik legjobb példa arra, hogy nem a szépség az egyetlen út a sikerhez! Saját anyja is azt mondogatta neki fiatal korában, hogy csúnyácska, sosem viszi semmire. Ő mégis hitt magában, és annyira akarta a színpadot, az éneklést, annyira érezte, hogy ez az élete, hogy nem hagyta magát befolyásolni még ilyen szörnyű körülmények között sem. Ugyanezzel az állhatatossággal és kitartással vitte véghez és viszi mind a mai napig karrierjét, és minden olyan ügyet, amibe belefog.

Egy stíluskommunikátor számára Barbra Streisand maga a megtestesült példakép. Filmjeiben színészi játéka lenyűgöző, a színpadon eleganciája, játékossága, humora, profizmusa és felülmúlhatatlan, semmivel és senkivel össze nem téveszthető hangja lebilincseli a hallgatóságot. Koncertjein híres és legendás énekesek, színészek, politikusok kíváncsiak újra és újra arra az előadásra, arra az egyszerű és mégis tökéletes show-ra, amit csak ő tud nyújtani. Nincs szüksége táncosokra, effektekre, minimális kiegészítéssel a maga intelligenciájával, eleganciájával és lebilincselő hangjával pont azt nyújtja, amire mindenki vágyik: a boldogságot. És nem mindannyian ezt keressük?

 

streisand_4


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook