Tomasovszki Beáta: Formabontó téli kollekció a Je Suis Belle-nél

2017.04.26. - Stíluskommunikáció

Tudom, hogy a tél említése is kiborító – főleg a múlt heti ítéletidő után, és jó darabig gondolni sem szeretnénk a zimankóra. Mégsem mehetek el szó nélkül a Je Suis Belle őszi-téli kollekciója mellett. A tervező páros néhány héttel ezelőtt mutatta be legújabb alkotásait a Mercedes Benz Fashion Weeken. Az általuk vallott szemlélet és munkásság már évek óta túlmutat azon a szűkre szabott szcénán, melyet a divat az elmúlt években képvisel, és amelyhez a legtöbb tervező kénytelen-kelletlen idomul. De a Je Suis Belle most sem okozott csalódást! A bemutatott kollekció mindent elsöprő erővel hatott a közönségre. Az ember csak kapkodta a fejét a színek, a formák és az anyagok kavalkádjában. A zene lüktetése és a ruhák egy új dimenziót nyitottak a Ludwig Múzeum folyosóin.

A tervezőpáros nem ismer pardont! Nem csak a hideg évszakhoz kapcsolódó klisékkel, hanem a megszokott show-k élettelen koreográfiájával is leszámoltak. Nem csak a sminkjük, de maguk a modellek is tündököltek. Élettel telien, energikusan, a zene ritmusára vonultak végig a kifutón. Mosolyogva a közönségre, mintha csak kedves ismerősöket köszöntenének. Mindezzel közvetlen, bensőséges hangulatot teremtve a múzeum szürke falai közé.

És a kollekció darabjairól még szó sem esett! Ahogyan a címben is írtam, egy valóban formabontó, inspiráló és új energiákat megmozgató kollekcióról van szó. Apró részletekig kidolgozott darabok, az haute couture-t megközelítően precíz kézimunka, szokatlan anyagtársítások és meglepően élénk, erős színhasználat. Egy kis nosztalgia és némi lázadó grunge jellemzi az őszi-téli kollekció darabjait. A telet egyedül a vastag, kötött anyagok és a cérnaszőrme kabátok, pulóverek juttatják eszünkbe. Ezeknek durvaságát az élénk színekkel, a gyönyörű kötött mintákkal és a hozzá párosított selymes anyagokkal ellensúlyozzák.

 

JSB4

 

Az izgalmas szabászati megoldásokkal új sziluetteket hoztak létre, ruháról ruhára variálva a hangsúlyokat a vállaktól egészen a szépen formált lábakig.

 

JSB2

 

A kreációk első ránézésre lehet, hogy túl merésznek tűnnek a hazai, visszafogottabb ízlésvilágnak, mégis azt gondolom, hogy a divatiparnak ilyen kreatív és előremutató tervezőkre van szüksége ahhoz, hogy végre kilépjen a fogyasztói társadalom mókuskerekéből, és újra az egyedi stílusé lehessen a főszerep.

 Tibi és Dalma

Fotók: Holecz Endre


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook