Bogdán Andrea: Ritka öröm

2017.05.02. - Stíluskommunikáció

A kora nyári időjárást idéző napok közé ékelődő hetet legyűrve, lassan győz a tavasz.

Néhány bátor férfi, kabátját a fogason hagyva indul el, látni engedve öltözetét. Akadnak, akik szabadidőruhában töltik a napot – gondtalan emberek (?), nap, mint nap lezseren … Legtöbben farmert húznak és pulóvert. Van, aki zakót visel farmernadrággal, inggel, nyaka köre sálat kanyarítva. Más öltönyt hord, de nyakkendő nélkül. Kevesen vannak, akik alkatukhoz illő, megfelelő méretű ruhát választanak, vizuális örömet okozva ezzel nemcsak önmaguknak, de a környezetükben lévőknek is.

A reggeli, bágyadt belvárosi napsütésben, a hotelek ablakán túl, megcsillan néhány fényesre tisztított cipő, egy-egy óraszíj, mandzsettagomb – ez utóbbi igen ritka tünemény. Van azonban egy úr, aki minden egyes reggel, amikor látom, öltözete apró részleteinek tekintetében is tökéletes megjelenésével kápráztat el. Magas, kicsit testes, szépen őszülő, konzervatív, rendezett frizurával, ápolt kezén egy pecsétgyűrűvel, hagyományos irattáskája mellett hosszú esernyővel jelenik meg a buszmegállóban. Inge vakítóan fehér, mandzsettája éppen a megfelelő mértékben villan elő tökéletes hosszra igazított zakója ujjából. Nadrágszára elől cseppet megtörik derby stílusú cipőjén, hátul takarva annak kérgét. Azt hiszem, még a Mehandi-mércével mérve is kiérdemli a „jól megfelelt minősítést”. Többször eljátszottam a gondolattal: megszólítom és fényt derítek arra, honnan ered a klasszikus férfiöltözködést ismerő és napi szinten rutinosan alkalmazó műveltsége? Mivel foglalkozik? Mindeddig nem volt bátorságom megszólítani, de reggelente kíváncsian érkezem a megállóba: vajon látom-e ma?

Ez a reggeli esemény csupán apró villanás, mely színt kever a budapesti tömegközlekedés szürke masszájába, erősítve annak a belső világnak a védelmét, amit a harsány és közönséges támadások ellen épít … az arra érzékeny személy.

Kedves Férfiak!

Arra biztatok mindenkit, ha adódik alkalom, mindannyian éljenek vele és viseljék örömmel öltönyüket! Néhány percet szánva szabadidejükből az interneten való böngészésre a férfiöltözködés témakörében, busás hasznot hajthat. Az első benyomás megszerzésére csupán néhány másodperc áll rendelkezésre – a(z igényes) lányok, asszonyok pedig hamar döntenek. Egy ápolt, udvarias és megjelenésében stílusos férfi esélyei, nos … a választ – az olvasó fantáziájára bízom, de gondolom – mindenki tudja.

 

bespoke

 

Az érdeklődők figyelmébe: http://bespokemagazin.hu/

 

Fotó:

http://www.voxsartoria.com/post/126454094953/professor-and-professor-jones-sean-connery-and

https://pursuitist.com/secret-agent-style-the-top-five-bespoke-tailors-according-to-james-bond

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook