Rácz Lilla: Gardróbunk örökös tagjai: a basic darabok

2017.11.29. - Stíluskommunikáció

Minden divatban jártas ember ismeri az alapfogalmakat, a divathoz társított kifejezéseket. Nem csak hogy ismerik, használják is a mindennapi életben, azonban azt tudjuk-e, hogy mi rejtőzik a fogalom mögött és egyáltalán miért ezt a nevet viseli?

A basic fogalma a divat nyelvében vált ismertté és elsőszámú magyar megfelelője alap, alapvető. Hogy mire is értik ezt?
Mint ahogy az épületnek vagy egy kapcsolatnak, úgy a ruhatáraknak is van egy jó erős alapjuk, amelyre építkezni tudunk. Ha a házakra gondolok, e nélkül az alap nélkül nem is állnának, a kapcsolatnak pedig hajtógépezete a szilárd alap. Ennek megfelelően a divatvilágba is importálták ezt a kifejezést, ami itt az elengedhetetlen kellékek és ruhadarabok tárát jelenti. A „Must have!” cimkével ellátott darabok szintén ebbe a csoportba tartoznak.
Biztos mindenki szokott online vásárolni, ahol a plázák üzleteihez hasonlóan különböző polcokról válogathatunk kedvünk szerint. Ezeken a platformokon a megszokott női, gyerek és férfi kategóriákon kívül itt is jelen van a basic szekció. Ide kerülnek a ruhatár alapdarabjai. A basic, mint csoport általában egyszerű, ugyanakkor a stílusos mindennapok elengedhetetlen kellékeit, ruhadarabjait rejti magában. Itt megtalálhatóak többek között blúzok, farmerek, pólók és trikók, illetve az időjárásnak és évszaknak megfelelő pulóverek, az egyszerűbb ruhák, kiegészítők, és a nélkülözhetetlen dzsekik.
Miért számítanak ezek alapdaraboknak? Mit ad nekünk 1-1 ilyen ruhadarab?

A basic darabokat megfelelően válogatva egy jól kombinálható ruhatárat kapunk. Természetesen egy jól felszerelt gardrób nem csak alapdarabokból áll, hanem egyéb színes és mintás dolgok is bővítik a repertoárt. Ettől függetlenül jó, ha kéznél van egy fekete garbó vagy egy szimpla ceruzaszoknya, amikor sietősen válogatunk az esti színházhoz outfitet.
A basic egy praktikus összeállítás, amely stílusában a klasszikus irányvonalat követi.
Számomra a basic nem más, mint az egyszerű elegancia megtestesítője, hiszen nem tudok jobb összeállítást egy laza hétköznapra, akár vacsoráról, moziról vagy más eseményről legyen szó, mint egy szuper egyszerű farmer és hozzá szatén laza fehér blúz. Bár már a farmer kiválasztása is okozhat némi fennakadást, ezért jobb, ha 3 színben is beraktározunk: sötét és világoskék, illetve a fekete. Ezek nagyjából minden alkalomra felvehetőek, és elég jól lehet kombinálni a szűk és bő fazonokkal, valamint felsőrészekkel, legyen az egy blúz vagy pulóver, vagy egy mostanában divattá vált body.

A basic darabok között azonban van három, ami egyikünk ruhatárából sem hiányozhat: fehér ing, farmer és az a bizonyos fekete ruha.

Az alapdarabok

A teljesség igénye nélkül: lágy esésű, jó szabású fehér blúz, egy jól megválasztott farmer (esetenként több színben és fazonban), fehér pamutpóló, fekete szivarnadrág, egy jól szabott blézer, fekete garbó, oversize pulóver, ceruzaszoknya, fekete mokaszin és körömcipő, egy időtálló fehér vászoncipő, bokacsizma, fekete öv, világos ballonkabát (trenchcoat), sötét szövetkabát, bőrdzseki és az arcunkhoz legjobban passzoló egyszerű napszemüveg. A szettek elengedhetetlen kelléke pedig egy jól kiválasztott táska.

basic_5basic_6

Kedves Hölgyek! Építsünk biztos alapot gardróbunknak, és akkor biztos nem fog fennakadást okozni a reggeli rohanás közepette az elkészülés, és megfelelő ruha kiválasztása.

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook