Rácz Lilla: Alapdarabok télre

2017.12.05. - Stíluskommunikáció

Egy jó ruhatár alapját a basic darabok határozzák meg, amiket gyorsan és praktikusan használhatunk, egymással pedig könnyen kombinálhatóak.

Télen a praktikusság és a komfort kerül előtérbe, így öltözködésünkben is más irányt képviselünk. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet csinos valaki a hideg napok ellenére. Nézzük, mik a fagyos hónapok legfontosabb darabjai!

 

A sapka

Catherine Deneuve után szabadon! Idén újra tombol a beret, azaz svájci sapka, ami a szezon trendszíneiben található meg az üzletek polcain. Két kedvencem a piros és a mustárságra verzió.

 

A sál

Ha már sapka, jöhet hozzá egy abrosznyi nagyságú sál, amely október végétől egészen márciusig kitartóan szolgál minket a hideg, esős napokon. Mi is lehet annál jobb, amikor egy nagy kockás sál mögé bújva forralt borozunk barátainkkal a Széchenyi téren a karácsonyi vásár forgatagában?!

Érdemes színben a sapkához passzoló, de nem megegyező színű sálat választani, ami más sapkákkal, kabátokkal is jól kombinálható, így adva új ízt megjelenésünknek. A Zara ez évben is hozta a formáját, és Rothko (Mark Rhotko) képeket idéző sálakkal árasztotta el a piacot. Leginkább a letisztult, pasztell színskála árnyalataival dolgoztak, így igazán univerzális kellékei a téli mindennapoknak.

 

A kesztyű

A sálakat követően úgy érzem muszáj beszélnem a kesztyű fontosságáról, mert hátrányos helyzetűnek érzem mibenlétét, pedig nagyon is fontos szerepe van.

Már az ókorban is használták, tehát az egyik legősibb ruhadarab, amely véd a hideg ellen és a háborús időkben a férfiaknak is jó szolgálatot tett a csatározások során a sérülések elkerülése végett. Később már királynők és főnemesek kedvelt ruhadarabja lett, mely remek kiegészítőnek bizonyult akár az estélyi ruhákhoz díszített verzióban, vagy téli időben a meleg kabátokhoz felöltve.

Ez ma sincs másként, maximum mi kezeljük lazábban, hiszen a kesztyű 2017-ben is kötelező darabja egy white-tie eseménynek.

Habár a télen kezdetét veszi a báli időszak, mégis gyakrabban öltözködünk melegebben, így érdemes beszereznünk a kabátjainkhoz két típusú kesztyűt: egy elegánsabb, bőrt a szövetkabátokhoz, illetve egy kötött verziót a hétköznapokra.

 

A kabát

Amennyiben tehetjük, legyen több típusú kabátunk elérhető közelségben, hogy időjárástól és megjelenéstől függően a megfelelőt tudjuk leakasztani a fogasról.

A fekete és a teveszőr színek a klasszikus darabok, azonban merjünk kicsit elrugaszkodni a megszokásoktól, és legyünk merészek. Egy piros, egy királykék vagy éppen egy kanárisárga kabáttal megszínesíthetjük a borongós téli napokat. Higgyétek el, a közérzetünkre nagyon jó hatással vannak a színes ruhadarabok.

 

A cipő

Télen általában esős, csúszós utakon lépkedünk így bölcs dolog olyan csizmát választani, amellyel nem esünk el az első jég fedte szakaszon.

Emellett érdemes figyelni a minőségre, mert egy jól megválasztott fazonú bőr csizma akár évekig is kitarthat.

A csizmák reneszánszukat élik, és a klasszikus lovagló fazon mellett a’70-es évek és Blondie kedvenc combcsizmái is elárasztották a kirakatokat. Feketétől egészen a meggy bordón át a smaragd zöld árnyalatokig lehet velük találkozni.

Még egy fontos momentuma a téli öltözködésnek: a bakancsok és bokacsizmák. Milliónyi fazonban és textúrában elérhetőek számunkra, köszönettel az egyre szabadabban szárnyaló irányzatoknak.

Így futhatunk bele a motoros fazonú szegecses fekete lakk bakancsba, vagy egy elegánsabb magasszárú, magassarkú bokacsizmába.

Ha már a csizmáknál tartunk! Minták és színek tárháza vár ránk a harisnyák tengerében. Bánjunk azonban ezzel a ruhadarabbal óvatosan, hiszen a nagy minták és az élénk színek vastagítják az amúgy vékony lábakat, optikailag tehát torzít. Érdemes azonban a testalkatunkhoz illő fazonból beszerezni néhányat, mert nagyon jól fel tudja dobni a kötött vagy pamut ruhákat egy egyszerű csizmával.

 

A ruha

Amennyiben még nincs, gyorsan szerezz meg egy vastagabb tweed anyagból készült szoknyát, ami a korábban megvásárolt garbóval vagy fehér blúzzal tökéletes párost fognak alkotni télen is. Idén ismét divat a trapéz fazonú ruha, akár kockás, akár egyszínű fekete egy csinos kis blézerrel vagy kötött kardigánnal, hozzá harisnya, bokacsizma és indulhatsz is dolgozni, de megfelel a munka utáni vacsorához is.

Télen előkerülnek a felsőpolcokra helyezett pulóverek, kardigánok, amikből biztosan sok féle anyagból és mintázatból felhalmoztatok már az évek során.

Az a jó ezekben, hogy nagyon jól mennek a farmeres összeállításokhoz, ugyanakkor egy szoknyával is remekül kombinálhatóak.

Keep it up!

 

A legfontosabb, amit meg kell tanulnunk, hogy télen is lehetünk csinosak, és merjünk bátran színeset hordani, ugyanis a téli idő nem egyenlő a sötét vagy fekete ruházattal.

Ha csak a boltba ugrunk le vagy moziba megyünk a barátokkal, akkor persze öltözzünk fel melegen! Előnyben a nagyi által kötött sál és sapka, vastag pufi dzseki és bakancs.

Kedves Hölgyek!

Kérlek Titeket, hogy azok se csüggedjenek, akiknek a mindennapjait a business casual határozza meg öltözködésben, mert számos módja van hideg évszakokon is elegáns megjelenésre szert tenni, csak egy kis kreativitás szükséges hozzá. Legyetek bátrak, és szeressétek a színeket!

 

basic_tél_5

 

basic_tél_8

 

basic_tél_12


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook