Balogh Enikő: Szocialista divat (1945-1989)

2018.07.16. - Stíluskommunikáció

Nosztalgiázzunk egy kicsit! Mi jut eszünkbe, ha visszagondolunk erre az időszakra? Trapper farmer, Centrum Áruházak, Skála, Május 1 Ruhagyár, Vörös Október Ruhagyár, lódenkabát, kartonruha… Csak egy néhány, a szocialista divat kulcsszavai közül.

 

A második világháború előtt Budapest divatváros volt, pezsgő divatélettel, színvonalas szalonokkal, divatbemutatókkal. A háborúval azonban minden összeomlott, és az azt követő éveket áruhiány, valamint nyomor jellemezte. 1948-tól fokozatosan államosították a konfekciógyárakat, szalonokat, szabócégeket, és magát a divatot is. Míg nyugaton Christian Dior nőies divatstílusa hódított, itthon visszafogottság, célszerűség és egyszerűség jellemezte a ruházkodást. Ezt diktálta a szocialista jó ízlés:

„- Gogolák elvtársnő egy pillanatra! Ez egy új szoknya magán, igaz?
- Új, Virág elvtárs!
- Kurta! Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának. ”
(1)

 

Ez a divat

 

1949-ben megjelent az Ez a divat első, vékony, rajzos kiadása, majd a Nők Lapja is írt a legújabb divathírekről. Míg a háború előtt a lapokban megjelentek a francia és angol divat hírei, utána sajnos a nyugati világot és vele együtt a divatot is száműzték az újságok hasábjairól. A lapokban az átalakítási ötletek mellett a Ruhaipari Tervező Vállalat (RTV) rajzaival találkozhattak az olvasók. Az OKISZ Labor volt a szocialista időszak másik ruhaipari központja. Mindkét vállalat kétféle kollekciót készített. Egyet a reprezentatív bemutatókra, rendszerint külföldi anyagokból, és egy másikat egyszerűbb vonalvezetéssel, hazai anyagokból.

 

1951-től a KGST országok évente Nemzetközi Ruházati Versenyeket rendeztek, melyek később kongresszussá változtak. A magyar kollekciók nagyon szép eredményeket értek el, ugyanis – a Szovjetunió után – általában a második helyen végeztek. Majd a hatvanas évektől olyan nemzetközi vásárokon, divatbemutatókon is megjelent országunk, ahol többek között Hollandia, Nyugat-Németország divatipara is jelen volt.

„Színes karton ruhád csupa-csupa tarka virág. Hangod lágyan igéz, ellenállni nehéz, pesti lány vagy és kész!” (2)

 

A 60-as években nyugaton egyre rövidültek a szoknyák, hódított a combközépig érő csizma. Itthon azonban többnyire szintetikus anyagokból készült készruhákkal, zsákruhákkal találkozhattunk az áruházak választékában. A tehetséges tervezők, a színvonalas oktatás és a nemzetközi sikerek ellenére a kiállításokon megcsodált modellek hiányoztak a hazai üzletekből. A közönség csak a nagy példányszámú, rossz minőségű alapanyagokból készült konfekciótermékekkel találkozhatott az állami áruházakban. Igény azonban volt a divatos cikkek iránt. Megoldás: csempészturizmus. Kedvelt termékek voltak többek között az orkánkabát, a farmernadrág, és a nejlonharisnya is.

 

A’70-es, ’80-as években lassú változás volt tapasztalható. Ennek jele többek között, hogy a maszekok mellett megjelentek a magánbutikok, melyek konkurenciát jelentettek az állami iparnak. Itt sok egyforma, de legalább divatos ruhákat kínáltak a hazai vásárlóknak, később pedig a szocialista országokból érkező turistáknak is. Megjelentek a piacon az első nemzetközi világmárkák, melyek a ’90-es évek elején már egyre több magyar cég üzletét vették át. Az erősödő nyugati import és megszűnő keleti export hozzájárult a hazai textilipar válságához, így egyre több állami üzem állt le.

 

A rendszerváltozás után privatizálták a még megmaradt állami gyárakat és vállalatokat, így a ’90-es évek közepére szinte megszűnt a hazai ruha- és textilipar. Nincs már Május 1 Ruhagyár és Vörös Október Ruhagyár, csak az emlékek, a nosztalgia maradt. Nekünk, akik részben vagy egészben átélhettük ezt az időszakot…

 

Irodalomjegyzék:

1)      F.Dózsa Katalin: A magyar divattervezés rövid története

2)      F.Dózsa Katalin, Simonovics Ildikó, Szatmári Judit, Szűcs Péter: A magyar divat 1116 éve

 

(1)   Bacsó Péter : A tanú (1969)

(2)   G. Dénes György : Csinibaba


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook