„Lenőtt haj”, mint új divat?

2013.02.08. - Stíluskommunikáció

OMBRE, EGYENESEN A HOLLYWOODI SZTÁROKTÓL

A festett haj mindig is több odafigyelést és törődést követelt meg a természetes haj igényelte ápolásnál. Minden nő, aki egyszer is festette már a haját, jól ismeri azt a kétségbeesett érzést, amikor felfedezi a tükörben, hogy haja elkezdett lenőni. Újabb színezés újabb színezést követ, ördögi körforgás veszi kezdetét függetlenül attól, mennyiben tér el eredeti hajszínünk az általunk választott festék árnyalatától. Lenöveszteni, vagy kinöveszteni szintén nem tartozik a legkedveltebb élmények közé. A lenőtt haj az ápolatlanság fémjelzője volt, és a ciki kategóriába tartozott egészen addig, amíg Hollywood úgy nem döntött, hogy elég a tökéletes (vagy annak kikiáltott) megjelenésből, egy hátrányos helyzetből miért ne csinálnánk előnyös szituációt, s vele együtt egy új trendet?

Ombre hajviselet: milliók követik immár

Az ombre szó francia eredetű, jelentése: árnyalás, árnyék. Ez a hajviselet gyakorlatilag a fokozatos világosodást tartja első számú szempontjának. Első ránézésre olyan, mintha a haj le lenne nőve, vagy a nap kiszívta volna a végeit. A fodrászok azonban nagy szakértelemmel igyekeznek kialakítani a színeket, lehetőség szerint átmenetesen. Általában a szőke különböző árnyalatai láthatóak a hajvégeknél, de a színek megválasztásának csak a képzelet szab határt, el lehet rugaszkodni a szőkétől.

Úttörőként Sarah Jessica Parker-t emelhetjük ki, aki 2006-ban, a Szex és New York című sorozat utolsó évadjában hordta ombre stílusban a haját, igaz, az ő sötét alapját valójában saját, lenőtt haja szolgáltatta. Néhány évvel később, különös tekintettel az utóbbi bő egy évre, egyre több hollywoodi híresség jelent meg ezen típusú hajviselettel a vörös szőnyegen. Többek között olyan színésznők kezdték ilyen stílusban hordani hajukat, mint Jennifer Aniston – akinek hajviselete mindig is meghatározó volt az aktuális frizuradivatban -, Drew Barrymore, Jessica Biel, Miley Cyrcus, Hilary Duff, Emily Blunt, Penelope Cruz, Salma Hayek, Sandra Bullock, vagy Cameron Diaz. A felsorolásból egyértelműen érződhet, hogy elsősorban a fiatal (vagy a fiatalabb) generáció tagjai vállalják fel ezt az új trendet.

Noha az ombre hajviselet jól áll(hat) a félhosszú hajúaknak is, elsősorban a hosszú hajkoronával rendelkezőknek ajánlott, hiszen ők birtokolnak akkora hajhosszt, amely igazán kifejezi a többféle színárnyalatot. Egyenes és hullámos frizurához egyaránt remekül passzolhat, a göndör haj azonban kevésbé képes érzékeltetni a színek játékát.

Ha tehát elkezdett lenőni a hajunk, ne essünk kétségbe! Lehetséges, hogy alaphajszínünk tökéletesen átalakítható egy trendi és különleges ombre viseletté! Nem árt azonban kiemelni, hogy az esetek többségében a lenőtt rész árnyalata nem megfelelő. Kérjük szakember segítségét, aki a lenőtt alapunkhoz megfelelő színárnyalatokkal egy igazán nőies, vagány, vagy éppen elegáns frizurát tud varázsolni. Ha a nagy többséghez tartozunk, akkor se keseredjünk el, merjünk bevállalósak lenni, s kipróbálni, milyen érzés még több árnyalatot, egyszerre viselni. Nem fogunk papagáj-hatást kelteni, ez a hajviselet távol áll a melírozott divattól. A különféle színek egymás árnyalatából jönnek létre, így egy igazán harmonikus, szép és nőies frizurát birtokolhatunk. További lényeges elem, hogy egyéniségünkhöz, adottságainkhoz megfelelő színárnyalatokat válasszunk, ha tanácstalanok vagyunk, kérjük fodrászunk, vagy szakember segítségét!

Az ombre frizuratrend tehát csak látszólag rendelkezik lenőtt alappal. Az új irányzat célja talán a természetesség, a „nem kell tökéletesnek lenni”, megfűszerezve némi extravaganciával elveinek mentén alakult.

Ács Helga


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook