Stílusikonok a divatiparban

2012.09.09. - Stíluskommunikáció

 „ A józanság és szenvedélyesség határmezsgyéjén fut
az a szépívű inda, amely nekem a stílust jelenti”. [1]

Nádudvari Gabriella
 
A stílusról mostanában nagyon sokan beszélnek. Magazinok, cikkek hosszú sora ad tanácsot arra vonatkozóan, hogy mitől és hogyan lehetünk stílusosak. A mindennapokban megtapasztaltam, hogy valóban a stílus, maga az ember. Jó hír az, hogy ami kívül van, azt könnyebb megváltoztatni, mint azt, ami belül. Viszont a stílus nem a ruhatárral kezdődik. Nem pénz, és nem a testi adottságok függvénye, hanem a belső szépség egyedi megnyilvánulását jelenti, amely tükröződik az egyén látásmódjában, gondolkodásmódjában, mindennapi megnyilvánulásaiban. Harmónia, báj, elegancia, stílus, divat, szépség, intelligencia, tudatosság, hitelesség, karizma. Önnek mit jelentenek e szavak?
„A divat változik, a stílus örök.”[2] Az idézet Gabrielle Coco Chaneltől származik. A XX. század egyik legnagyobb divatikonjától, aki a század elején megalkotta a modern stílust, a mai nő számára. Azt mondják, hogy ő az, aki ésszel, örömmel és természetességgel töltötte meg a divatot. Megszabadította a nőket a fűzőtől. Modern eleganciával férfiruhákat alakított át, letisztult, nőies öltözéket kreálva. A hölgyekre ő adott szellős ingblúzt, nadrágot, zsákruhát. Főként hétköznapi vagy sportos ruhákat tervezett. A Chanel kosztüm a mai napig inkább tekinthető életstílusnak, mint ruhadarabnak. Munkája véletlenszerűen megtervezett kalappal indult. Talán kevesen tudják, hogy neki köszönhetjük a kétféle színű cipőt, a fekete színt, amelyet előtte senki nem hordott, mivel a gyász színének tartották. A sor folytatható a kosztümékszerekkel, a válltáska kialakításával, a felhasznált anyagok kiválasztásával, nem utolsó sorban világszerte ismert parfümjével. Ő maga is karcsú, fiús alkatú volt, rövid hajjal és napbarnított bőrrel, a kor ideálja. Több évbe telt, mire legendás ruhadarabjai igazán befutottak, de ettől függetlenül Chanel a 30-as években már olyan filmcsillagoknak tervezett, mint Elizabeth Taylor, Grace Kelly vagy Katharine Hepburn. „Mindig ugyanúgy öltözöm, ezért nem kell gondolkodnom azon, hogy mit vegyek fel”[3] – nyilatkozta magáról. Katharine sajátosan gondolkodott az öltözködésről. Ő volt az, aki először jelent meg nadrágban nyilvánosság előtt. Divattörténelmet írt öltözködési stílusával. Szép, elegáns volt, de nőiessége nem a szexis ruhákban nyilvánult meg. Smink és ékszer nélkül, nadrágkosztümben, garbóban vagy férfiingben jelent meg. Azt állítják róla, hogy nem volt egyáltalán igazán nőies ruhája, helyette overált, zoknit, tornacipőt hordott.

altSzínésznőként négy Oscart nyert, de sosem ment el a díjkiosztó gálára, mert nem szerette a nyilvánosságot. Abban is az elsők között volt, hogy nő létére nagyon komolyan vette a testedzést, bevásárolni biciklivel járt, nem sofőrös limuzinnal, a30-as évek Amerikájában. El tudják képzelni ezt ma Hollywoodban?

Stílusikonná az válhat, akinek lénye a korszellemet fejezi ki. A karizmatikus egyéniségek felsorolásánál nem hagyható kiAudrey Hepburn sem, akit elegancia és stílus tekintetében nem lehetett megelőzni. Ő tette népszerűvé Chanel zsákruháját is. A kislányosan egyszerű külső mögé a kiszámíthatatlanság trükkjeit rejtette Audrey. Nemzetközi közvélemény-kutatás szerint százada legszebb asszonyának tartották. Szabásméretei évtizedeken keresztül nem változtak. Nagyon igényes volt és figyelt ruháinak minőségére. Vajon ettől lett ő halhatatlan? „Nincs szükségem hálószobára, hogy bebizonyítsam nőiességemet. Ugyanakkora vonzerőt tudok gyakorolni teljesen felöltözve is, almaszedés közben vagy az esőben állva”[4]– vallotta magáról.
Egy szempillantás alatt, egy véletlen szerencsének köszönhetően hamar a Broadway-en találta magát. Nagyon sovány, törékeny alkatú volt, így a róla kialakult képet is ez határozta meg. Együttérzést váltott ki az emberekből, mindenki meg akarta védeni, pedig nem volt rá szüksége. Idősebb korában az UNICEF nagykövete volt. Az a szépség, amelyet Audrey Hepburn hordott a szívében, bármelyik divattervező ruhájában, a szépség, amely a balett-teremben vagy épp idős arcán ragyogott: halhatatlan.
altVitatott, hogy napjainkban kit nevezhetünk stílusikonnak. Egy jelenségre szeretném felhívni a figyelmet. Még ha nem is nevezik ikonnak, példaértékű Aimee Mullinsbátorsága. Színésznő, atléta, modell és aktivista, aki első divatbemutatóján Alexander McQueen divattervező ruháit mutatta be egy kézzel faragott, tömör kőrisfa lábon. Mindenki azt hitte, hogy fából készült csizma. A képről jól látható, hogy a szőke szépség szárkapocscsont nélkül született. Lábprotézissel komoly eredményeket ért el sportolóként. Előadásokat tart, ő a bátorság és erő példaképe. Előadásai végén sokan odamennek hozzá, és bíztatják: „Olyan szép vagy, nem is nézel ki fogyatékosnak”! Erre ő így szokott válaszolni: „Az jó, mert nem is érzem magam annak. Pamela Andersonnak több protézise van, mint nekem, mégsem mondja senki róla, hogy fogyatékos”.[5] Az önbizalom erejét szeretné közvetíteni.
Dudescu Krisztina
Források
Internetes portálok:
http://www.divatportal.hu/coco-chanel.html, letöltés dátuma: 2012. március 10.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Grace_Kelly, letöltés dátuma: 2012. március 10.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Katharine_Hepburn, letöltés dátuma: 2012. március 10.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Audrey_Hepburn, letöltés dátuma: 2012. március 10.
Kiadványok:
 
Kiadvány címe: Dallamok, A szépség szimfóniájából
Szerzők: Gonda István és Illés Csilla
Kiadó: Pontifex Kiadó, 2005, 1537 Budapest, Pf. 453/284
Kiadvány címe: A stílus királynői
Szerkesztő: Valeria Manferto de Fabianis
Előszó: Anna Molinari
Szöveg: Paola Saltari
Kiadó: Alexandra könyvesház Kft., Alexandra Kiadója 2011, 7630 Pécs, Üszögi –kiserdő utca 1.
Kiadvány címe: Klasszikus divat a 20. század legfontosabb divattervezői és stílusai
A fordítás az alábbi kiadás alapján készült:
Vintage Fashion – Collecting and Wearing Designer Classics
Cariton Books limited, 2006
20 Mortimer Street, London WIT 3 JW
Hungarian translation Bartha Judit, 2007
Felelős szerkesztő: Lisa Dyer
Kiadó: Pécsi Direkt Kft., Alexandra Kiadója 2007, 7630 Pécs, Üszögi –kiserdő utca 1.
Képek forrása:
1.      Coco Chanel – Kiadvány címe: A stílus királynői, 25. oldal
Szerkesztő: Valeria Manferto de Fabianis
Előszó: Anna Molinari
Szöveg: Paola Saltari
Kiadó: Alexandra könyvesház Kft., Alexandra Kiadója 2011, 7630 Pécs, Üszögi –kiserdő utca 1.
2.      Audrey Hepburn – Kiadvány címe: A stílus királynői, 121. oldal
Szerkesztő: Valeria Manferto de Fabianis
Előszó: Anna Molinari
Szöveg: Paola Saltari
Kiadó: Alexandra könyvesház Kft., Alexandra Kiadója 2011, 7630 Pécs, Üszögi –kiserdő utca 1.
3.      Aimee Mullins – Kép forrása: http://missatlaplaya.blogspot.com/2009/07/aimee-mullins.html letöltés dátuma: 2012. március 10.


[2] Kiadvány címe: A stílus királynői, 10. oldal; Szerkesztő: Valeria Manferto de Fabianis; Előszó: Anna Molinari; Szöveg: Paola Saltari, Kiadó: Alexandra könyvesház Kft., Alexandra Kiadója 2011, 7630 Pécs, Üszögi –kiserdő utca 1.
[3] Kiadvány címe: A stílus királynői, 51. oldal; Szerkesztő: Valeria Manferto de Fabianis; Előszó: Anna Molinari; Szöveg: Paola Saltari, Kiadó: Alexandra könyvesház Kft., Alexandra Kiadója 2011, 7630 Pécs, Üszögi –kiserdő utca 1.
[4] Kiadvány címe: A stílus királynői, 101. oldal; Szerkesztő: Valeria Manferto de Fabianis; Előszó: Anna Molinari; Szöveg: Paola Saltari, Kiadó: Alexandra könyvesház Kft., Alexandra Kiadója 2011, 7630 Pécs, Üszögi –kiserdő utca 1.
[5] http://www.ted.com/talks/aimee_mullins_prosthetic_aesthetics.html, letöltés dátuma: 2012. március 10.
Címkék: ,

Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook