Nézőpont

2013.07.01. - Stíluskommunikáció

NetLét – BORDÁCS RITA ROVATA

Bizalom, kíváncsiság, teljesített „kompatibilitási” házi-tesztek után a kurzor apró körtánca az ablak betöltéséig és képzeletbeli harsonák kíséretében megnyílik a webkamera ablaka. Remélhetőleg mindkét félnél, úgy fairplay, társkeresés esetén főként.

Egy-kettő-három-négy- öt és eldőlt az első benyomás alapján: szimpatikus-e a félszegen feszengő, vagy csillogó szemmel fürkésző látványgazda a túloldalon, vagy sem. No persze az is, hogy rólunk mi a vélemény a látottak alapján, s ha még a mikorfont is bevetjük, akkor igazi multimédiás ingerözönnel és félig valósággal telik meg a levegő.

Mire érdemes ilyenkor figyelni?

Függetlenül attól, hogy ismerkedési céllal, baráti beszélgetésre, vagy munkához kapcsolódó videó-csevejre kapcsoltuk be a kép-és a hangátvitelt, számolhatunk az első benyomás tényével. Egyből fontossá válik a személyes találkozók számos szempontja. Főként az ápoltság és a rendezettség. Kezdjük először is azzal, hogy egy ilyen beszélgetés nyugodt légkört kíván, ahogyan egy első randevú vagy egy üzleti találkozó is. Műfajából adódóan pedig erre is jó készülni és felkészülni.

  • A kamera állása viszonylagos középállása a legideálisabb, alulról viszont nem szerencsés (az arc előnytelen pozitúrába kerül és a beállítási szög üzenete negatív: lenézek rád.
  • A fényviszonyok fontosak: a felülről jövő megvilágítás beárnyékolja az arcunkat és mélyen szántó gondolatok helyett árkok vonják el a beszélgetőpartner figyelmét. Inkább oldal-, vagy szemből jövő fényt alkalmazzunk.
  • A környezetünk, azaz a hátterünk megválasztása sem mindegy. Első és/vagy hivatalos tartalmú beszélgetéshez semleges, rendezett terepet válasszunk.
  • Természetesen egyedül fogadjuk a kamerás hívásokat, vagy rögtön az elején, vagy ahogyan belép valaki az ajtón, tájékoztassuk a beszélgetőpartnerünket és kérjük beleegyezését, vagy halasszuk máskorra a diskurzust.
  • Felvételt készíteni a beszélgetésről csak a másik fél beleegyezésével etikus és illendő (a jogokat nem feszegetem).
  • Háttérzajokat szűrjük ki, amennyire csak lehet (netes rádió, videók, TV)

Csak eztán következhet az, hogy ápolt, megnyerő külsővel üljünk a kamera elé. A frissen mosott haj nem követelmény, mint a videó felvétek rögzítésénél, de a tapadós, kócos haj kamerám keresztül is látszik. Hölgyeknél a smink képezheti a harci dísz részét. Öltözetünk nemcsak hogy kifogástalan, de hiánytalan is legyen, s hogy épp milyen, arról legközelebb szólok.

 

webcam88

Képek forrása:

http://www.ohgizmo.com/2007/05/01/the-bubble-head-concept-redefines-webcams/

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Webcam_grayscale.jpg


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook