Kiló, centi, százalék

2013.07.04. - Stíluskommunikáció

Jól élni – HORVÁTH RÉKA ROVATA

Azt ígértem az előző jól-lét cikkben, hogy “alakrendezést” tartunk majd. A több oldalról érkező kérésnek, sürgetésnek és kíváncsiságnak nehéz ellenállni. Annál is inkább, minthogy az egyik szakterületem a kért és várt téma.

Rugalmas, formás, fiatalos megjelenés. Ez a célja mindenkinek, akit foglalkoztat az, hogy egészségesen, fitten, magabiztosan élje az életét, élvezze a napjait. Nem érdemes azonban ezeket a jelzőket abszolut értékként értelmezni. Mondjuk inkább azt, hogy rugalmasabb, formásabb és fiatalosabb megjelenés! Ezzel egy irányt jelölünk ki, nem pedig egy távoli, esetenként nagyon elérhetetlennek tűnő állapotot.

Kérdezhetik, hogy mi legyen a kilókkal, centikkel és százalékokkal. Azt javaslom, hogy ne foglalkozzanak vele. Pontosabban: ne úgy, ahogy eddig.  Hogy mire gondolok? A következőre: valaki, aki kövér, elkezd fogyókúrázni. Nagyon eltökélt, “mindent megtesz”.   “Alig eszik”, mindig éhes, nem érzi igazán jól magát. A reggeleket a mérlegen kezdi és este is onnan megy aludni. Ha a súlya csökken, akkor elégedett. Ha magasabb értéket lát, mint az előző alkalommal, akkor dühös, csalódott és elkeseredett. A címbeli értékek közül a legnagyobb ingadozást a testsúly mutathatja, becsapja könnyen azt, aki szinte rátapad a mérleg kijelzőjére és attól teszi függővé a jó vagy rossz kedvét, hogy mit mutat a skála. Tudom, hogy sokan azt szeretik, ha az eredményeket objektív módon lehet ellenőrízni. És valóban lehet is, meg van a helye a méréseknek, de ne az legyen a kizárólagos mércéje annak, hogy jól halad-e a programunk.

Fogyás? Más arányok? Hízás? Tegyünk egy kis kitérőt! Tételezzük fel, hogy valaki eljutott már addig, hogy változtatni szeretne az alakján, a súlyán, bizonyos testrészein. A legtöbben fogyni szeretnének. Van olyan is, aki más arányokat akar. Miért? Mert nem elég széles a válla, mert pipaszár lábai vannak, mert azt szeretné, ha a mellkas körfogata nagyobb lenne, mint a csípőbősége, mert lapos a feneke, mert nem formás a karja, mert nagy a hasa…..sokféle igény fogalmazódik meg. Akadnak olyanok is, akik szeretnének felszedni néhány kilót, mert véznának, soványnak tartják magukat, és ez nem tetszik nekik. Ki hogyan jut el idáig? Erről sokat lehetne írni, beszélni, de ma onnan indulunk, amikor az elhatározás már megszületett.

Jöhet a méregetés! Az elhatározás kulcsfontosságú a siker tekintetében. Ha változtatni szeretnénk, jó, ha tisztában vagyunk a céllal. Mi az, ami nem tetszik és mit szeretnénk elérni. Egyedül, nyugodtan , elegendő időt szánva rá, meg kell nézni magunkat ruha nélkül a tükörben. Ez sokszor nehezebb, mint gondolják. Az első felmérés adatait jegyezzük fel! Ilyenkor lehet és kell is méréseket végezni. Mérjék meg, hogy hány kilósak! Utána jönnek a centik. Mellbőség, haskörfogat, csípőbőség, comb körfogat és karvastagság. Készüljön egy egész alakos fénykép is, lehetőleg fürdőruhában! Majd ami a leginformatívabb adat lesz a jövőt tekintve: testzsír-százalék mérés. A testzsír-% mérésének leghitelesebb módja a vízbe merüléses mérés. Magyarországon ez a szolgáltatás nem érhető el. Pontos meghatározás lehetséges a test különböző helyein végzett bőrredő mérésekkel, amiket egyéb adatainkkal együtt egy matematikai képletbe helyettesítve a testzsír-százalék pontos értékét kapjuk. A bőrredő mérésekhez szükséges egyszerű mérőeszköz: a kaliper. A méréseket megfelelő diéta és edzés mellett az eredményesség ellenőrzésére 4 hetente érdemes megismételni.

Van, akinél egyértelmű, hogy fogynia kell, mert jelentős túlsúllyal éli a napjait. Van, aki az elmúlt időszakban kezdett hízni, és a kilók alattomosan, lassan de biztosan szaporodnak. Van, aki évek óta az utolsó 4-5 kilótól nem tud megszabadulni, és van, aki a vékony, takaró zsírrétegétől szeretne megválni, egyúttal határozottabb izomkontúrokat szeretne látni magán.  A másik oldalról közelítve: van, aki soványabbnak érzi és látja magát az elfogadhatónál és szeretne felszedni néhány kilót.

Zsír vagy izom?A tennivaló minden esetben hasonló. A zsírszövet csökkentése és az izomszövet megőrzése, illetve fejlesztése. Optimális esetben a fogyás a zsírszövetből történik úgy, hogy az izomszövetet megőrízzük és tudatosan formáljuk. Ez az a lehetőség, ami tőlünk függ, amit tudunk befolyásolni és irányítani. A zsírszövet elvesztésének, leépülésének lokalizációja nem befolyásolható, az genetikusan meghatározott. Ha valaki fogyni akar, az nem kérdés, hogy a zsírszövetét szeretné csökkenteni. Fogyjon a zsír és maradjon az izom!

Jöjjön a szakember!  Ez nagyon egyszerűen hangzik, de a megvalósítása komoly szakértelmet igénylő feladat.  Valószínűleg egyre többen érzik és értik már, hogy mi következik: a testsúly optimális csökkentése nem abból áll, hogy kevesebbet eszünk, futkározunk egy kicsit és jön a siker.A szakértelem  a szakember dolga. A fogyni vágyó feladata az együttműködés, a kitartás, a végrehajtás, majd optimális esetben a siker és az eredményesség jóleső érzésének élvezete. A testsúly és a  testformák alakítása szakértelmet és tervszerű munkát igénylő hosszantartó feladat. Minden esetben együtt jár az addigi szokásaink egy részének megváltoztatásával. Mindenkit arra bíztatok, hogy válassza az egyszerűbb és eredményesebb utat: vegye igénybe szakember segítségét.

A testi folyamatok megismerése és megértése a kulcsa a tudatos és tervszerű munkának Megfelelő programmal a testi átalakulás nem reménytelen szenvedés lesz, hanem tudatos és élvezetes átalakítás, aminek irányítói mi magunk vagyunk.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook