Súlyos problémák

2013.07.18. - Stíluskommunikáció

Jól élni – HORVÁTH RÉKA ROVATA

Az alakformálás kérdése, bizony, minden értelemben súlyos probléma. Aki komolyan foglalkozik a megjelenésével, aki tudatosan igyekszik azt formálni, nem teheti meg, hogy semmibe vegye saját testének változásait. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az alakunk korrekcióra szorul, kövessük a problémamegoldás jól ismert állomásait!

1. A “betegség felismerése”.
Az első lépés a változtatás útján az, ha felismerjük, hogy szükség van a változtatásra.
Mindenképpen kell a “betegségtudat “ ahhoz, hogy  elszánja magát valaki arra, hogy lépéseket tegyen a jobbulásért.  Ez az a felismerés, amiről már beszéltünk. Amire egyszer vagy rádöbben valaki, vagy lassan, fokozatosan alakul ki az elhatározás: valami nem helyes, nem tetszik, változtatni kell.
2.  Határozzuk meg, hogy mi a probléma! Ez a lépés nagyon fontos. Mint a betegség esetében a helyes diagnozis, ami nélkül nem lehet a hatásos, eredményes gyógyitást várni.
3. Fogalmazzuk meg a célunkat! Fogyni vagy hízni? Vékonyabb derekat? Erősebb karokat? Eleinte a cél legtöbbször csupán annyi, hogy szeretne valaki leadni, vagy felszedni több-kevesebb kilót. A kérdés a későbbiekben majd minden esetben árnyaltabbá válik. Nagyon fontos, hogy a cél reális legyen. Tisztában kell lenni a lehetőségekkel. Mi az, amin lehet változtatni és mik azok az adottságok, genetikusan meghatározott tényezők, amelyek nem befolyásolhatóak. Az általános cél a rugalmasabb, formásabb, fiatalosabb  alak és megjelenés. Ezen belül természetesen egyéni részletek is nagy hangsúlyt kaphatnak.
4. Döntsünk arról, hogy hogyan szeretnénk ezt elérni!  Mi legyen az odavezető út? Válasszunk módszert és  eszközt!
Ezen a helyen lehetne felsorakoztatni a fogyókúrás lehetőségek egész arzenálját. A szigorúakat és az engedékenyeket. Az “orvosilag megalapozottakat” és a divathóbort szüleményeit. Hogy hogyan szeretnék az emberek az előnyösebb külsőt  elérni? A legtöbben  egyetlen éjszaka alatt.  Azt is úgy, hogy este elalszanak, majd reggelre ébredjenek karcsún és délcegen.  Ó, igen, a csodavárás. Ezért olyan népszerűek a
plasztikai műtétek. Ott a csodát az orvostól és a sebészi megoldástól várják. Nem kell fáradozni, nem kell sokáig várni, nincsenek hullámvölgyek és elakadások. Csak elalszanak és a zsírleszívás után vékonyabban, az átalakítások után gyönyörűen ébrednek. Bárcsak  ilyen egyszerű lenne! Érdemes ismerni ezeknek a beavatkozásoknak a kocckázatait is.
A leggyakoribb probléma, a súlyfelesleg általában hosszú idő alatt szaporodik fel. Hogy lehetne reális az az elképzelés, hogy rövid idő alatt , kevés energiával, tartósan szabaduljon meg  valaki tőle?  Ilyen csodaszer, vagy csoda módszer nem létezik. A legtöbb fogyókúra nem tartható fenn sokáig, mert képtelen az ember az elviselésére. Mások egyszerűen veszélyesek az egészségre. És vannak olyanok is, amelyek hangzatosak, jól felépített marketinggel rendelkeznek, népszerűek, csak épp hatástalanok vagy értelmetlenek. Van azonban olyan, hosszú időn át fenntartható étkezési program, ami minden esetben szükségszerűen edzési metodussal kapcsolódik. Betartható, elviselhető, sőt, érdekes, megérthető és megtanulható.

5.  Mérjük fel, hogy mennyi idő alatt szeretnénk, illetve mennyi idő alatt lehet elérni azt, amit terveztünk. A jó tervezés és ütemezés nem engedi, hogy előre rohanjunk, vagy elégedetlenkedjünk a pillanatnyi eredmények elmaradása miatt.

6. Keressünk hozzáértő, segítő szakembert, a célunk eléréséhez, vagy ássuk bele  magunkat a témába annyira, hogy magunk is  minél alaposabb ismeretekkel, illetve tudással rendelkezzünk.

7. Már előre tervezzünk ellenőrző pontokat a hosszútávú folyamatba!

8. Érdemes már a kezdeteknél gondolkozni azon, hogy a cél elérése után hogyan tartjuk majd fenn a szép új állapotot.

Mindegyik lépés fontos. Szánjunk  rájuk elég időt! Ha a tervezés átgondolt, ha a program helyes és megfelelő, ha az edzések személyre és célra szabottak, ha a célhoz vezető úton fokozatosan válik a program mindennapjaink egyre kevésbé nehéz, később kívánt, majd természetes részévé , akkor  megvalósul a leglényegesebb és legeredményesebb tevékenység: életmód-változtatással tartós eredményt érünk el.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook