“Ez nem mehet így tovább!”

2013.08.02. - Stíluskommunikáció

Jól élni – DR.  HORVÁTH RÉKA ROVATA

Az, hogy mondjuk vagy gondoljuk….gyakorlatilag mindegy. Aki változtatni akar a testén, az előbb-utóbb eljut ehhez a döntéshez. Az idáig vezető út általában elég hosszú. Hónapok, évek, sok-sok év…. Amikor megfogalmazza valaki ezt a mondatot saját magáról, akkor mérföldkőhöz érkezett. Akik olvassák ezt a sorozatot, tudják, hogy a dolgokat a jó oldalukról igyekszünk megfogni. Tekintsük ezt az elhatározást egy nagyszerű lehetőségnek! Valami új kezdetének. Ettől fogva nem számít, hogy milyen nehezen, vagy esetleg már a sokadik alkalommal értünk el idáig. Amikor az elhatározás megszületik, akkor mindenki tiszta lappal indul. Én elhiszem és tudom, hogy aki változtatni akar magán, az felismerte, hogy valami nincs rendben vele. Biztos vagyok abban, hogy gondolkozott, tépelődött, megoldások után kutatott, mire elhatározta, hogy valami fontos cél érdekében erőfeszítéseket fog tenni. Ugorjuk most át azokat a tépelődéseket, hogy helyes-e a döntés, reális-e az önértékelés, kinek akar megfelelni az illető és mi vezetett idáig! A “betegség” felismerésre került. Kell  még egy helyes diagnózis, majd egy jó cél. Innen már nem szabad visszafordulni!

A “betegség “ felismerése: A felismeréssel az egyik legnehezebb lépést tette meg, aki nekivág a feladatnak: rájött, hogy valami gond van, elhatározta és akarja a változást.

A helyes diagnózis: a probléma minél pontosabb megállapítása. Célszerű ezt először egyedül megtenni, majd ha valaki szeretne megerősítést  vagy cáfolatot hallani, akkor kérdezzen meg másokat is. Csak legyen óvatos a vélemények elfogadásával!

A cél megfogalmazása. Azért kell a célt meghatározni, mert a tervszerűségnek ez fontos feltétele. Mire gondolok? Például arra, hogy azt mondja egy fiatal nő: “Az utóbbi egy évben szép lassan felszedtem 4-5 kilót. Most még nem nagyon lehet észrevenni, de tudom, hogy ez baj, mert a tendencia egyértelmű: hízok, pedig nem akarok. Ezt meg kell állítani és visszafordítani. 3-4 hónap alatt le szeretném adni a plusz kilókat és aztán az eredeti súlyomat és alakomat akarom megőrízni.” Ez egy konkrét és határozott elképzelés és célkitűzés.

A célok különbözőek. Fogyni szeretne valaki, vagy hízni, esetleg egy-egy testrészén akar alakítani?  Az ember nézegeti magát a tükörben és igyekszik kitalálni, hogy hogyan tetszene a legjobban magának és másoknak. Nem szabad elfelejteni, hogy amit a tükör mutat, az objektív. Amit látunk, az viszont szubjektív. Benne vannak az érzéseink, a vágyaink, a környezetünk elvárásai, a divat, a kultúra. Rendben van ez így. Ne akarjunk mindent kilóra és centire mérni! Ne akarjunk nagyon-nagyon objektívek lenni amikor esztétikumról van szó! Természetesen vannak többé-kevésbé objektív mérőszámok, százalék számítások, amik segítenek. Ezek az objektív mérőszámok egyrészt egy átlagos abszolút értékhez segítenek hasonlítani a saját adatainkat, másrész a segítségükkel nyomon követhető a változás alakulása.  A testtömeg index, vagy a testzsír-százalék értékek irányt mutathatnak és a program során jó támpontot adhatnak.

A következő lépés a cél eléréséhez szükséges és alkalmas módszer kiválasztása.

Mivel rengeteg ilyen áll rendelkezésünkre, a választás nem könnyű.A magazinok ontják a különböző fogyókúrás módszereket és vége-hossza nincs a jótanácsoknak. Legyünk körültekintőek és kritikusak. Tájékozódjunk!!! Nézzünk utána minél sokoldalúbban egy-egy kiválasztott módszernek! Attól, hogy valami butaság szép köntösbe van csomagolva és hangzatos szlogenekkel kívánatossá tették, attól az még ostobaság marad. Próbáljuk megérteni azt a módszert, amit választani akarunk! MIndenki használja a józan eszét! Legtöbbször már az is elég. Ne fogadjunk el semmit azért, mert egy népszerű újságban olvassuk, vagy a legjobb barátnőnktől halljuk! Hosszútávú programra szánja el magát,aki egy ilyen “önváltoztatásba” belevág. Akkor szánjon rá annyi időt, amennyi a megértéséhez kell!

Beszéljünk most a fogyókúrás módszerekről! Brrrr, még a neve se jó! KÚRA??? Az valami kötelező, nehéz dolog, aminek alig várjuk a végét. A kúrák általában egy-egy időszakra vonatkoznak, valamikor véget érnek, és a fogyókúrák, ha véget érnek, akkor a kilók visszajönnek. Nem is csoda, hisz a módszerek egy része alapvetően hibás és egyoldalú, ami kizárja az eredményességet. Nagy részük valami ismert vagy új, “tudományosan megalapozott” elméletbe kapaszkodik, vagy annak sok elemét használja, mégis valahol hiba csúszik az elképzelésbe, ezért tarthatatlan vagy hosszú távon eredménytelen. Van azonban olyan módszer is, ami megállja a helyét. Tudományosan megalapozott, nem szélsőséges, nem egyoldalú, hanem kiegyensúlyozott és hosszú távon fenntartható. Az igazán jó módszer nem egy diétás program csupán, hanem minden esetben testedzéssel kiegészített, komplex életmód-program. Mivel a változásra, változtatásra elszánt férfi vagy nő legfőbb feladata a program végrehajtása, kivitelezése, újra azt javaslom, hogy válasszon hozzáértő segítő szakembert, aki elmagyarázza neki, megtanítja rá, tanácsokkal látja el és mindenben segíti, amiben kell.

Aki kedvet érez a változásra és kezd egyre elszántabb lenni, az ne késlekedjen, tegye meg az első lépést: mérje meg, hogy hány kiló, vegyen egy centit, mérje meg körben  a derekát, a csípőjét, a karját és a combját és jegyezze fel! Valamint készítsen egy egész alakos, fürdőruhás fotót magáról! Mindenképpen írja rá a dátumot is a lapra! Kezdetnek ennyi is megteszi.  A változás ezzel megkezdődött.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook