Világszép nádszálkisasszony

2013.08.29. - Stíluskommunikáció

Jól élni – DR. HORVÁTH RÉKA ROVATA

Ilyen különös szépség leginkább csak a mesében van. Ott sem akárhol, hanem a világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén. Ott raboskodik. Nagyon nehéz megtalálni, még nehezebb kiszabadítani. A legtöbbeknek nem sikerül. De aztán jön a legkisebb királyfi, aki, ha kell, elmegy a Föld kapujába és a Nap pitvartába is azért, akit szeretne. Rengeteg próbát kiáll,  minden nehézséget elvisel, és egy pillanatra sem téveszti szem elől az álmát. Aki elég népmesét olvasott, annak ott van az ismeretei között a boldog és sikeres befejezés tudata. Arra bíztatok minden életigenlő jól-lét kedvelőt, hogy menjen vissza bátran a mesék biztonságos világába, ahol semmi sem lehetetlen, a jó mindig elnyeri a jutalmát és a kitartás csodás eredményeket szül. Legyenek a legkisebb királyfi, aki a mese végén elnyeri méltó jutalmát!

A komoly célokat, nagy terveket pozitív hozzáállással lehet igazán eredményesen megvalósítani. Merni kell nagyot álmodni. Képzeljék el, amit szeretnének! Nem baj, ha  az elején sok részletet a képzelet színez és bizonyos momentumokhoz maga a csoda kell. Az előkészületek során ismeretekre tesznek majd szert, és a részletek pontosabbak lesznek, a csodák pedig tervszerű cselekvéssel váltódnak ki.

Ha az alakjukat akarják megváltoztatni, átformálni, akkor a táplálkozás, hormonális működés, energiaháztartás, sport és edzés  témákba kell beleásni magukat. Először meg kell ismerni és érteni a szervezetükben zajló folyamatokat legalább alapszinten, hogy befolyással lehessenek rájuk. Ne a különböző fogyókúrás módszereket kezdjék tanulmányozni, hanem értsék meg először, hogy hogyan működik a zsír és a cukor anyagcsere! Hiszen minden fogyókúra ezekkel foglalkozik valamilyen módon. Sokkal jobb, ha nem a módszert akarják betűről-betűre elsajátítani, hanem megértik, hogy miről van szó, mi annak a lényege. Megtehetik autodidakta módon is, de eredményesebb,  gyorsabb és kevesebb  tévutat tartalmazó megoldás, ha egy szakember segít, tájékoztat, vezet  és válaszol a kérdéseikre.

Milyen ismeretekre van szükség? Mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, hogy miként zajlik a zsír- , a fehérje- és a cukoranyagcsere. Milyen hormonok befolyásolják és szabályozzák a kérdéses folyamatokat. A szénhidrátok, fehérjék és a zsírok beépítése és lebontása határozza meg a fogyást és hízást és ezek eredőjeként a testformáink alakulását. Ha ezt megértjük, akkor tudatosan befolyásolhatjuk a kívánt folyamatokat és ezáltal igazán aktív részesei leszünk a változásoknak,  nem csak passzív elviselői.

Változtassanak az eddigi rossz gyakorlaton! Azt látom, hogy az alakformáló folyamat sokszor részeire szakad. Mire gondolok? Valaki fogyni szeretne. Megfogalmaz egy célt, mondjuk azt, hogy 15 kilót akar leadni. Ez a leggyakoribb. “Fogyni szeretnék 15 kilót.  Ezért kevesebbet fogok enni, mint eddig, és többet mozogni.” Indulásnak esetleg megteszi ez a terv, de ha az illető tudatosan és okosan építi fel a programját, hamarosan rájön, hogy ennek a két mondatnak szinte minden szavába bele lehet kötni.

Ott tartottunk az előbb, hogy részeire szakad a program. Igen, mert valaki megfogalmazza a célt, majd valahonnan kiválaszt vagy kap egy fogyókúrás programot, amiről nem tud semmit, csak azt, hogy mit kell enni, hányszor és mennyire, de hogy miért, azzal nem foglalkozik. Mintha az valaki más dolga lenne. Épp erre bíztatom önöket, hogy a MIÉRT-eket értsék meg! Akkor nem kerülnek olyan könnyen tévútra. Nézzük például az Atkins diétát! Majdnem mindenki hallott már róla. Azt is tudják, hogy ez egy olyan program, ami nem enged szénhidrátot enni. Azt azonban az Atkins diétát folytatók nagy része nem tudja, hogy miért. Nem tudják, hogy a cukormentes táplálkozás milyen folyamatokat segít és gátol a szervezetben. Milyen hátrányai vannak és miért olyan nehezen fenntartható. Ha ismerik a folyamatokat, amikre hatással kívánnak lenni, akkor sokkal jobban a saját eredményüknek érzik majd a történéseket. Olyanoknak, amikre tudatosan és akaratlagosan befolyással lehetnek. A változásokat, változtatásokat kézben tarthatják. És ez jó érzés!

A hormonális szabályozás mellett szükséges az energia-háztartás bizonyos fokú ismerete is, a sport és az edzések miatt. A “többet mozgok majd” azért egy kicsit összetettebb dolog, mint ez a három szó.  Egyrészt az energiafelhasználás, másrészt az izomépülés ismerete  sokkal tudatosabbá teszi majd a programunkat. Ha ismerjük az okokat, jobban tudunk bánni a lehetőségekkel. Semmi esetre se maradjanak a “gondolkozástalanság” állapotában! Nem elég passzívan végrehajtani a fogyókúrás programot, mert akkor az valóban csak egy kúra lesz, aminek önök az elszenvedő alanyai. Értsék meg és érezzék a sajátjuknak a kiválasztott programot! Legyen szó fogyásról vagy izomnövelésről, az edzéseket kézben kell tartani, meg kell tervezni az idő, az intenzitás és az ismétlésszám tudatos meghatározásával.

Higgyék el, nagyon élvezetes lesz és fenntartható. Ha jó a módszer és személyreszabott, akkor az eredményeknek jönni kell. Mint a mesében. Váltsák valóra a mesét!

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook