Tony & Guy Fashion Week – 2013. október 19.

2013.10.21. - Stíluskommunikáció

Ki ne vágyna arra, hogy részese lehessen egy, a divatszakmának szóló zártkörű eseményen? Ha feltennénk ezt a kérdést, biztosan rengeteg kéz emelkedne a magasba, bízva abban, hogy neki sikerülhet.

 

Bizony, nem kis élmény volt résztvenni a Tony&Guy Fashion Week divatbemutatóin, amely október 19-én került megrendezésre az impozáns Dorottya Palotában, immáron harmadszor a BigBag PR csapatának szervezésében. A Budapest Fashion Week a nemzetközi divathetek mintájára életre hívott hazai rendezvény, ahol a vezető tervezőinknek nyílik lehetőségük a szezonális kollekcióik bemutatására a hazai és nemzetközi divatszakma számára egyaránt. De hogy a nagyközönség se érezze magát teljesen kizárva az eseményről, mindenkinek lehetősége volt élőben is követni a bemutatókat, ami persze valljuk be, mégsem ugyanaz, mint a helyszínen magunkba szívni az ingereket. Amit online nem élhetünk át és nem láthatunk, azok az extravagáns szettek, a minimalista öltözékek vagy a különböző stílusok eklektikus keveredése a nézők soraiban.  Az esemény szakmai találkozó és társasági esemény is egyben, ahol a közönség soraiban divatújságírók, stylistok, bloggerek, buyerek, újságírók, fotósok, celebek, barátok és hozzátartozók ülnek. Maga a zártkörűség ténye kissé misztikussá és elérhetetlenné tesz egy olyan eseményt, amire nagyon sokan kíváncsiak lennének, éppen ezért várakozással vágtunk neki a kalandnak.

A tavalyi négyhez képest idén már hat bemutatót láthattunk: az ANDA, a Je Suis Belle, a Nanushka és a USE Unused mellett Szegedi Kata és a Nubu is bemutatták a 2014-es tavasz-nyári kollekciójukat.  Szintén újításnak számít, hogy a rendezvény divatprezentációkkal bővült, melynek keretében elsőként mutatkozott be Abodi Dóra almárkája, a 111 by Dora Abodi. Emellett Káldy Júlia S/S 14-es cipőkollekcióját is és Ahn Tuan gyönyörű kiegészítőit is itt láthatta először a nagyközönség.

 

Mivel a helyszínen sajnos mi sem tudtuk megnézni az összes bemutatót, így mi is az élő közvetítés segítségével próbáltuk behozni a lemaradást.

A napot Kata Szegedi legújabb, grunge inspirálta kollekciójával igazán lendületesen indította. A következő szezon darabjainak színvilágát alapvetően a fekete uralja, amit a rá jellemző aszimmetrikus szabásvonalak, a printelt nyomatok és az élénk kék színek tesznek igazán izgalmassá.

A Nubu tavaszi-nyári darabjaira a letisztult, konstruktivista formák és a geometrikus mintázatok jellemzőek, melyeket óriási méretű táskákkal egészítenek ki. A Je Suis Belle tervezői bemutatójukkal a napfényes Olaszországot varázsolták néhány percre a Dorottya-palota falai közé. Könnyed nyári anyagok, lenge szoknyák, sortok és a napsugár sárga színe egy pillanat alatt felderítette ezt a hűvösbe hajló őszi napot.

Anda Emília bemutatóját impozáns kalapjai tették valóban látványossá. Anyaghasználatát tekintve a következő szezon darabjai főként lenge selymekből, áttetsző organza anyagokból készültek, melyeket élénkebb színekkel és izgalmas szabással ötvöz a tervezőnő.

Újabb két óra múlva a modellek Nanushka 2014-es tavaszi-nyári szettjeiben léptek a kifutóra. Szandra ebben a kollekciójában is megőrizte a rá jellemző fiatalos lendületet és játékosságot. A pasztellszínek világát a forrónadrágokon, szoknyákon vagy blúzokon feltűnő leopárd mintákkal töri meg. A kollekcióban ügyesen ötvözi a sportosabb darabokat a nőiesebb, elegánsabb ruhadarabokkal.

A nap méltó zárásaként a USE Unused csapatának tavaszi-nyári kollekcióját csodálhattuk meg. A tervező-trió a következő szezon darabjaihoz a 70-es évekből merített ihletet. A narancs, a napsugarakat idéző sárga és az üde zöld színek teszik élénkké a ruhákat. A lágy, nőies és a geometrikus szabásvonalak keverednek egymással, játékukkal a test különböző pontjaira helyezve a hangsúlyt. Az élesen rövidre szabott felsőrészekkel a derékra helyezik a hangsúlyt, míg a szögletes kivágásokkal a hát vagy a váll vonalai kerülnek előtérbe. A cipzárak és hasítékok lezserséget, míg a fényesebb szálakkal kevert anyagok ünnepélyes csillogást kölcsönöznek az egyes ruhadaraboknak.

 

Összességében rendkívüli élményt nyújtott számunkra az esemény, amelyet a jövőben szerencsés lenne  a nagyközönséggel is megosztani. Mivel hazánk nem tartozik a divatnagyhatalmak közé, úgy gondoljuk, egyenlőre itthon az lenne a fontos, hogy a tervezőinket minél szélesebb körben megismerjék, ne csak egy elit réteg számára tegyék elérhetővé. Ez persze kétségkívül vonzóbbá, egyben elérhetetlenné teszi a rendezvényt a legtöbbek számára. Szerencsésebbnek tartanánk, ha a divatfővárosok helyett inkább a hasonló pozícióban levő osztrák főváros, a bécsi Fashion Week mintája lenne a mérvadó, mivel sokkal közelebb áll hozzánk. Nem utolsósorban pedig soha nem lehet tudni, hogy a nem szakmabeli közönség soraiban milyen potenciális ügyfelek, szakemberek vagy tehetséges utódok bújnak meg.

 Tomasovszki Beáta, Dancsecs Aurélia


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook