A női fürdőruhaviselet fejlődése

2012.09.13. - Stíluskommunikáció

A nyárnak köszönhetően a mindennapi-, illetve hivatalos megjelenés mellett jelentőségre tesz szert a strandviselet is. Talán sokak számára érdekes lehet, hogy ez a pici, de egyáltalán nem jelentéktelen ruhadarab hogyan is nyerte el az idők folyamán a mai formáját. Ismerve a fürdőruha történetét és fejlődését megállapíthatjuk, hogy a tervezőknek nem kellett végigkísérniük a strandviselet alakulását ahhoz, hogy a napjainkban divatos bikinit esztétikai, kényelmi szempontból forradalmasítani tudják, hiszen az ókori római viselet hasonlít leginkább a mai bikinihez. A hölgyek már akkor is lefedték testüknek mell és csípő közeli tájait. Ennyivel azonban még ne érjük be, tegyünk egy kis történeti kitekintést e szexi ruhadarab kapcsán, mely viseletet az egyes korokban – mint látni fogjuk – mai szemmel nem feltétlenül ezzel a jelzővel jellemeznénk.

A fürdőzés a felvilágosodás korában lett ismét népszerű, amikor a nők egy hosszú, köntösszerű viseletben merészkedtek a vízbe, amely az utcai viselet egyszerűsített mása volt, és amelyet szigorúan olyan anyagból készítettek, ami nedvesen sem lett átlátszó. A biztonság kedvéért még az alsó szegélyekbe súlyokat varrtak, megakadályozva ezzel, hogy a víz ne tudja fellebbenteni a köntösüket. Majd – a férfi szemek nagy örömére - lassan lazulni kezdtek a merev, erkölcsi szabályok. Kényelmesebb, praktikusabb viselet vált népszerűvé. A fürdőruhák egyre kisebbek lettek. A hölgyek először a karjukat tették szabaddá, majd a lábukat combközépig. Az 1930-as években jelent meg az első, kifejezetten nőknek szánt fürdőruha, amely egy gyapjúból készült, pólószerű felsőből és egy felsőcombot takaró nadrágból állt. Egy évtizedet követően, már egyre többször jelentek meg a magazinok borítóin a fürdőruhában pózoló sztárok, külön műfaját teremtve meg ezzel a fényképeknek. Ekkor alakult ki a pin-up stílus, melynek jeles képviselője volt többek között Marilyn Monroe is.

A kétrészes fürdőruha ötlete Louis Réard francia autómérnöktől származik, aki unalmában ötlötte ki a kétrészes fürdőruhát. “Ha szabadon hagyjuk a nők köldökét, ennek olyan lesz a hatása, mint egy bombának” – nyilatkozta és igaza lett. A párizsi újságok ezalatt a csendes-óceáni Bikini-szigeteken végrehajtott atombomba-kísérletről cikkeztek. Innen származtatható a kétrészes fürdőruha elnevezése, azonban pletykák jártak arról is, hogy e kéttenyérnyi ruhadarabot a bikini-szigeteki bennszülött lányok már viselték a napsütéses tengervilágban. A kis ruhadarab viselése szinte közszeméremsértésnek minősült, egyes országokban hivatalosan be is tiltották.

Az ötvenes években a hölgyek már nagyobb merészséget engedtek meg maguknak. Az új divat reklámozója a francia szexbálvány, Brigitte Bardot volt. A ’60-as évek hippi társadalmának idején fénykorát élő csípőfazon és a háromszög alakú, megkötős melltartó manapság újra hódít a strandokon.

A téma kapcsán fontos dátumként kell számon tartani 1974-et, amikor is Brazíliában Carlo Ficcardi divattervező forradalmi ötlettel állt elő: a tangával. Ennek egyik változata a g-string, mely nevét onnan kapta, hogy a hátsó része olyan vékony, mint a legvastagabb hegedűhúr, a G-húr. A tanga a ’80-es évekre terjedt el, bár fürdőruhaként sosem vált olyan közkedveltté, mint a hagyományosabb fazon. Ebben az időben az egyrészes hódít a strandokon, amit jól példáznak a Baywatch vagy a Charly angyalai című nagysikerű filmsorozatban viselt öltözékek.

Manapság nem nagyon kívánhatnánk színesebb fürdőruha választékot. Töretlenül hódítanak a kétrészes fazonok és azok módozatai: a hosszú derekú kétrészesek (tankinik) és a kis szoknyás, háromdarabos együttesek (trikinik) választéka és népszerűsége is egyre nagyobb.
A tárház darabjainak, valamint a kiegészítők – így kendők, szoknyák – ízléses megválasztásával mindannyiunk számára adott a lehetőség, hogy előnyeinket kihangsúlyozva, esetleges hátrányos adottságainkról elterelve a figyelmet, magabiztosan vonuljunk végig a vízparton.

Farkas Kinga

Felhasznált honlapok:

www.alon.hu/node/2692

www.nlcafe.hu/oltozkodjunk/…/a_furdoruha_tortenete

http://www.nice.hu/divat/a-furdoruha-tortenete-egeszen-az-okorba-nyulik-vissza

www.stylemagazin.hu/kiemelt-hir/a…tortenete/2342

http://www.hhrf.org/erdelyinaplo/cikk_nyomtatas.php?id_cikk=5351

http://www.lnespa.hu/cikk/stilustanacsadas-a-megjelenes-mint-onkifejezes/39

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook