A farmer örök divat

2012.09.23. - Stíluskommunikáció

A farmernadrág örök és halhatatlan. Népszerűségét mi sem jellemzi jobban, minthogy segédmunkás és miniszter, idős és fiatal, gazdag és szegény, híres és hétköznapi ember, nő és férfi egytől-egyig viseli. Kerti munkához, munkahelyre, szórakozáshoz vagy elegáns partyra. Minden földrészen és minden évszakban.

Ha valaki megkérdezné, vajon honnan származik a farmer, akkor biztos, hogy a válaszolók többsége Amerikára szavazna. Pedig maga a farmer szövet európai találmány! Levi Strauss nevének megismerése előtt jó 250 évvel már gyártották a dél-franciaországi Nim-ben és Észak-Olaszországban, Genovaban. Innen ered a “denim” és a “jeans” /Genova franciául Génes/ elnevezés.
farmernadrág az, ami valóban az Egyesült Államokból származik. A ma is oly népszerű ruhadarabot először 1870-ben készítette Jacob Davis szabómester. A pamutvásznat Levi Strausstól vásárolta hozzá San Franciscoban. A nadrág erős volt és strapabíró, szinte lehetetlen volt tönkretenni. Olyan nagy sikere volt az aranyásók és a munkások körében, hogy egyre több megrendelést kapott rá. Az ötletes, ám szegény szabó és a jó üzleti érzékű Srauss partnerségre léptek, és megalapították a Levi Strauss and Company céget. 1873-ban szabadalmaztatták a nadrág kialakítását, különös tekintettel a zsebek szegecses megerősítésére. Megszületett a farmernadrág.
Az első darabok a közhiedemmel ellentétben még barnák voltak. A kék szín csak jó 20 évvel később, 1896-ban vette át az uralmat.
A legenda szerint Strauss úgy mutatta be a Levi’s Jeans márka kimagasló minőségét, hogy két lóval ellenkező irányba húzatta a nadrágokat. A ruhadarabok kiállták a próbát, ezt jelzi a Levi’s kétlovas emblémája.
A kereslet viharos emelkedése következtében a kisipari módszerek helyébe a tömegtermelés lépett, gyárat nyitottak, ahol főként a legendás 501-es modellt gyártották.
altAz aranyásók és állattenyésztők egykori munkaruhája az idők során az amerikai kultúra és életmód szimbóluma lett, és semmi jel nem utal arra, hogy kimenne a divatból. Sőt, nem is sokat változott: már az első daraboknak is volt farzsebe és órazsebe. Ami újdonság, hogy a nadrágtartó helyett övvel viselik, és került rá egy második farzseb is. A kék színű farmer egy időben a cowboykultusszal kapcsolódott össze, majd a tiltakozás, a lázadás jelképe lett, mára pedig divatcikké vált.
Az 1930-as években hirtelen megnőtt a farmer népszerűsége. Ez leginkább a filmek és a mozi térhódításának volt köszönhető. A kor népszerű színészei /Garry Cooper, John Wayne/ westernfilmjeikben bátor hősökként előszeretettel viseltek “blue-jeans”-t.
Az 50-es években az amerikai fiatalok kedvelt viselete lett, amivel a megszokott formális öltözködéssel szembeni ellenállásukat, a szabályok elleni lázadásukat akarták kifejezni. Olyan mértékben kivívták ezzel az idősebb generáció ellenszenvét, hogy sok színházba és elegáns étterembe be sem engedték azt, aki farmert hordott. Viselték tiltakozásul a fajüldözés ellen, aztán a vietnámi háborúval való szembefordulás jelképeként, majd az új zenei irányzat, a rock szimbolumává vált. James Dean, Marlon Brando, és Elvis Presley megjelenései farmernadrágban tovább népszerűsítette ezt a ruhadarabot.
Hosszú haj, kinyúlt póló és kék farmernadrág. Mindenki számára ismerős kombináció a 60-as évekből. Lázadó szüleink, nagyszüleink menő viselete volt. A hatvanas-hetvenes évek hippijei is ezt hordták – gyakran díszítve virág- és békejel hímzésekkel a trapéz fazonú nadrágokat. Ekkor kezdtek megjelenni a színes farmer anyagok is. A 60-as évek végére Európába is eljutott, és nagyon hamar népszerűvé vált.
A 70-es években a “disco” megjelenésével a szabadság és a lázadás jelképéből egy csapásra státusz-szimbólum lett. Egyre szélesebb körben terjedt el, mint laza szabadidő-öltözet. A nadrágok mellett megjelentek a farmerszövetből készült szoknyák, ruhák, dzsekik, sapkák, táskák, övek, fürdőruhák és cipők is.
Nem hagyhatjuk említés nélkül, hogy a hetvenes évek végén a magyar textilipar is gyártott farmerszövetet és abból nadrágokat. A hazai konfekcióipar remeke a Trapper farmer volt. Ezeket Magyarországon, és a volt KGST államaiban, főként a Szovjetunióban értékesítették.
A 80-as-90-enes években “fedezték fel” a divattervezők is és jelent meg a farmer, mint alapanyag Calvin Klein, Giorgio Armani , Versace és mások kollekciójában.
altA farmer az ezredforduló után is ott van a legmagasabb szintű divatot bemutató kifutókon és a mindennapi öltözködésben is. Teljesen elfogadott viseletté vált, de jelentős mértékben át is alakult. Mind anyagában, mind formai kivitelezésében sokféle változatával találkozhatunk.
 A farmer tehát – tényleg úgy tűnik – elnyűhetetlen. Ma is ugyanúgy hódít, akár az aranyásók körében. A 20. században többféle üzenettel, jelentéstartalommal is felruházták, ami az idők során eltűnt vagy megváltozott. De az eredeti cél, amit még Levi Straussék álmodtak meg, az mindvégig megmaradt: a kényelem és a praktikum. Ma is ezért viseljük a legtöbben. Ez a töretlen siker kulcsa.
A farmer trendibb, mint valaha, és abszolut kötelező darab minden divatkövető számára.
Horváth Réka
1. kép, Christiano Ronaldo: christiano-ronaldo-armani-jeans. 21/01/2011christoffergunnestad.no
2. kép Versace Versace Jeans ad Italy fashion She was born on May 2, 1955 in Reggio di …
3. kép Levi Strauss & Company in San Franciso um 1900 hagalil.com

Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook