Dancsecs Aurélia interjúja Tsoogo-val a Budapest Fashion Week-en

2013.11.29. - Stíluskommunikáció

Ulziitsogt Ulziibadrakh Mongóliában született, majd 1996-ban jött Magyarországra. Fiatal kora óta érdekli a divat világa, olyannyira, hogy már tinédzserként tervezett ruhákat a barátainak, akik nagyon lelkesedtek ezekért, illetve a felhasznált anyagokért. Többek között ez adta a motivációt ahhoz, hogy divattervező legyen. Saját márkáját beceneve után, Tsoogo néven 2006 januárjában alapította meg, ruháit az európai és ázsiai kultúra összefonódása, titokzatosság és elegancia jellemzi. Munkáihoz kiváló minőségű alapanyagokat használ és olyan kiegészítőkkel díszíti, mint például a jól ismert Swaroski kristályok.  A 12. Budapest Fashion Week-en legújabb kollekcióját “Golden black” néven mutatta be a közönségnek.  A bemutató előtt beszélgettünk.

- Hogy kerültél Mongóliából éppen Magyarországra?

- A két ország között cserediák program volt, egy tanulmányút során kerültem ide Magyarországra, majd itt tanultam a divattervezői szakmát, illetve könnyűipari mérnök diplomát is szereztem.

- Végül itt ragadtál. Megtetszett az ország, a kultúránk? Nem érezted úgy soha, hogy haza vágyódsz?

- Az európai kultúra mindig is nagyon vonzott, már otthon rendkívül vágytam arra, hogy Európában tanulhassak. A kultúra és az ország is nagyon gyönyörű, egyszerűen itt ragadtam és nagyon szeretek itt élni.

-A dubai Fashion Week-en bemutattad a “Mennyei elegancia” nevű kollekciódat. Nagyon elegánsak, titokzatosak és gyönyörűek a ruháid. A dubai mellett a londoni Fashion Week-en is bemutatkoztál. Ezek elsősorban a célországok vagy a hazai piac is érdekes lehet számodra?

- Persze, a hazai piac is érdekes lehet, csak így adódtak eddig a lehetőségek. Tavaly, pont egy évvel ezelőtt voltam itt a Budapest Fashion Week-en. Aztán kaptam egy munkalehetőséget egy müncheni divatháznál, majd a londoni Fashion Week-re és a dubai Fashion Show-ra kaptam meghívásokat. Így jöttek a lehetőségek és természetesen éltem is velük. De persze itthon is szeretném, ha a márkanév köztudatba kerülne és célom, hogy még több országba is eljusson.

- Csodálkoztam, hogy angolul több információt találtam rólad és a márkádról az interneten, mint magyarul. Érdekes, hogy itt élsz és mégsem hallottunk rólad.

- Hát igen, ez érdekes, hogy így alakult. Igazság szerint Magyaroszágon nem nagyon jelentem meg eddig, de ha itthon vagyok, akkor résztveszek ilyen eseményeken, bár az is igaz, hogy csendesen.

- Reméljük, hogy itthon is megismerik a nevedet, mert méltatlanul keveset tudunk rólad. Néhány tervezőről rendszeresen lehet hallani, a többiekről szinte semmit. Keresed egyáltalán a kapcsolatot a sajtóval?

- Őszintén szólva, Magyarországon még nem is kerestem a kapcsolatot a sajtóval. Mikor elkezdtem tervezni, akkor elköltöztem New York-ba, ahol folyamatosan képeztem és fejlesztettem magamat. Igazából tavaly óta vagyok újra itthon.

- Nehéz itthon egy fiatal kezdő divattervezőnek, Te azonban már régóta a szakmában vagy. Milyen az itthoni piac, van kereslet a munkáidra?

- Az az igazság, hogy külföldön nagyobb a kereslet, mint itthon. Amúgy 2006 óta foglalkozom tervezéssel és ahogy említettem, volt egy olyan szakasza az életemnek, amikor New York-ban éltem, emiatt az itthoni kapcsolatok is kicsit meglazultak. De tavaly hazaköltöztem és újra visszatértem a szakmába.

- Milyen típusú nőnek szánod a kollekciódat?

- Kifinomult, nőies, elegáns stílusú, nagyon egyedi nőnek, akiben van valami titokzatos. A ruháim egyébként nagyon alkalmi jellegűek, de hordhatóak.

- Hol lehet megvásárolni a ruháidat itthon?

- December elején saját szalont fogok nyitni a 13. kerületben, jelenleg éppen ennek a berendezése alatt állok. Ott lehet majd megvásárolni a ruháimat.

- És külföldön?

- Dubai-ban szerződésben állok egy ottani divatházzal, mert az ottani bemutatómon a “Mennyei elegancia” elnevezésű kollekcióm nagyon tetszett nekik. Ma este egyébként egy műsorvezetőt is öltöztetek ebből a kollekcióból.

- Kíváncsian várom a bemutatót! Amúgy nagyon jól beszélsz magyarul.

- Köszönöm szépen, most már lassan tizenhét éve itt élek Magyarországon..

- A mai kollekciódat, illetve a korábbiakat mi ihlette?

- Hú, ez nagyon érdekes! Az ihlet nálam egy pillanat alatt jön és ilyenkor rögtön tervezek. Az ihletet bármi adhatja, határtalanok a lehetőségek. Vannak napok, amikor tervezni akarok és egyszerűen semmi sem jut az eszembe és van olyan is, hogy csak úgy jön az ihlet, ilyenkor rengeteget tudok egymás után tervezni. Csak azt a pillanatot nagyon kell figyelnem és akkor, ott, meg kell ragadnom!

- Akár álmodból is képes vagy felkelni?

- Igen, ha álmodok, akkor felkelek ilyenkor, vagy ha valahol járok és látok egy anyagot,  egyszerűen meglátom a benne rejlő lehetőségeket, azt, hogy mi mindent lehet belőle készíteni és ilyenkor azonnal lerajzolom az elképzeléseimet. Ha sikerül megragadom ezeket a pillanatokat, akkor a tervezés is sikeres!

- Mi az, amiről titkon legbelül álmodozol, persze csak ha publikus?

- Persze! Nagy álmom, hogy a Tsoogo márkanevet sok hölgy, illetve rajtuk kívül az urak is megismerjék. Továbbá azok a kutyatulajdonosok, akik szeretnék öltöztetni a kedvenceiket, mivel kutyáknak szintén tervezek ruhákat. A bemutatón ők is fellépnek majd a modellek mellett. Célom, hogy minél többen megismerjék, szeressék és hordják a ruháimat!

- Kíváncsian várom a bemutatód, köszönöm szépen a beszélgetést!

Dancsecs Aurélia


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook