Öltönyviselési kisokos kezdőknek és haladóknak 5.

2014.01.25. - Stíluskommunikáció

ÖLTÖNYVÁLASZTÁS ALKATNAK MEGFELELŐEN

A korábbi cikkeimben általánosságokat, szabályszerűségeket írtam az öltönyválasztással kapcsolatban, de most elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amit nagyon szeretek. A személyes tanácsadás, alkatelemzés, stílus kialakítása stíluskommunikációs feladat és ez adja a savát, borsát a szakmának. Az egyéni adottságoknak megfelelő ruhanemű választásával érhetjük el azt, hogy mindig jól nézzünk ki. Bevallom őszintén, rajtam is akad felesleg, de egy megfelelő öltözettel nagyon szépen lehet kompenzálni a testi aránytalanságokat. Persze, most senkit nem szeretnék lebeszélni a sportolásról vagy a felesleges kilók leadásáról, sokkal inkább azon testi adottságokról beszélek, amiket nem, vagy csak nehezen lehet megváltoztatni. A nőknél ez persze teljesen másként zajlik, de most az öltönyviselés kapcsán helyezzük a fókuszt az urakra! Én sem vagyok konfekció méret, mint ahogy a nők 80-90% és a férfiak 60-70% sem az. A konfekció méreteket, egy nemzetközi szabványt az ISO 3635 határozza meg.
Magyarországon leginkább az EU méreteket használjuk.

Normál    Testmagasság    Magas-vékony    Testmagasság    Alacsony-telt    Testmagasság
44    170    94    176    23    164
46    170    98    182    24    164
48    176    102    182    25    170
50    176    106    188    26    170
52    176    110    188    27    170
54    176    114    192    28    170
56    176              29    176
58    182              30    176
60    182              31    176
62    182              32    176
64    182              33    182
34    182

A táblázatból is jól látszik, hogy a férfiak is legalább három méretezést használnak, attól függően, hogy normál, magas-vékony illetve alacsonyabb-teltebb alkattal rendelkeznek.
Talán a normálméretezést ismeri mindenkit, de mint látható a normálméretezés behatárol bizonyos magasságot. Persze, most még kitérhetnénk a mellbőségre és a csípőbőségre is, de talán ezzel a táblázattal egyszerűbb megérteni a különbséget. Általánosságban a normál méretet 170-182 cm között határoljuk be. 182 cm felett már magas alkatról beszélhetünk, illetve vannak vékonyabb testalkatú férfiak, akiknek szintén a magas illetve a vékony kategória szerint célszerű öltönyt választania. Az alacsony-telt méretezést kifejezetten 173 cm alattiaknak illetve „pocakkal” rendelkezőknek ajánlott választani. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert nem szégyellem bevallani, egészen addig, amíg ezekről nem tanultam, nem is tudtam, hogy ekkora különbségek léteznek.
Amikor nem az alkatának megfelelően választ öltönyfazont, garantáltan nem fog jól állni és nem fogja benne jól érezni magát. Ez így van akkor is, ha egy márkás, méregdrága öltönyt sikerült megvennie.
Ha a testalkatának megfelelő, jó anyagból készült, jó szabású öltönyt választ az márkától és ártól függetlenül biztosítani fogja azt az elegáns megjelenést, amit egy öltönytől joggal elvárhat.
Az öltöny szabása optikailag képes változtatni a testalkatán. Van, aki magasabbnak szeretne látszani, van aki vékonynak és persze vannak, akik inkább testesebbnek.  A jól megválasztott öltöny ápol és eltakar, kiemel és eltitkol.

Öltönyfazonok alacsonyabb illetve teltebb testalkatra, amik optikailag növelik a magasságot, ezáltal slankítanak:
1.     Két gombos öltönyfazonok. Minél nyitottabb felül az öltöny, annál inkább nyújtja a felsőtestet.
2.      Pár centivel hosszabb zakó tovább fokozza ezt a hatást, de túl hosszú ne legyen, mert akkor összenyomja a felsőtestet.
3.        A hajtóka nélküli nadrág hosszítja a lábat.

Öltönyfazonok, magas vékony testalkatra:
1.      Három gombos öltönyfazonok
2.      Magasabban záródó, rövidebb zakó
3.      Hajtókás nadrág

Még valami! Bizonyos öltönytípusok, csak egy meghatározott magasság felett állnak jól, ezt is vegyük figyelembe. Ilyen a kétsoros öltöny, a háromrészes öltöny valamint a szűkített fazonú öltöny. Ezeket mindenképpen azok viseljék, akik legalább 180 cm felettiek, különben előnytelen hatást keltenek. Sokszor tapasztalom, hogy a legnagyobb hibát ott vétik az urak, hogy 1-2, néha 3-4 mérettel nagyobb öltönyt választanak maguknak. Így próbálják kompenzálni a pocakot vagy éppen a keskeny vállat. Kérem, ne tegyék, mert ezzel még inkább felhívják a figyelmet a hiányosságokra! Kedves mentorom szavait idézve: „Az öltöny nem műhelyköpeny!”

A jó öltöny legfontosabb tulajdonsága az, hogy pontosan illik viselőjére.
A zakó legjobb esetben már első felvételre kényelmes, viselőjét engedi könnyedén mozogni, még ha testhez is simul. Vonalvezetése, divatossága, szép esése kiemeli viselőjét a konfekciót hordók tömegéből.

Színek választása
A protokoll és a dress code ugyan megköti a kezünket az öltönyök színét tekintve, de a kiegészítők választásával ellensúlyozhatjuk, illetve a saját színünkhöz tudjuk igazítani az öltönyt.
Minden embernek létezik egy természetes saját színe!
A saját színt alapvetően a bőrszín, a hajszín és a szemszín határozza meg. Először érdemes meghatározni a saját színünket, azután a nekünk passzoló színű öltönyt és kiegészítőket kiválasztani. A hölgyeknél ennél részletesebb a színmeghatározás, de öltönyvásárláshoz nekünk elégséges a két fő csoportot ismerni.
Amennyiben fehér az arcbőre, illetve sárgásabb az alapszíne a bőrének és barna haja, barna szeme van, akkor a meleg színárnyalatok állnak jól. Az őszi avar színeinek megfelelő kiegészítőket érdemes választani, illetve a melegebb pasztell árnyalatokat. Az alapszíneken kívül jól állnak még a drapp és a szürke különböző árnyalataiban kapható öltönyök. A fehérnek inkább a tört változatát válasszák, amennyiben lehetséges.
Amennyiben, világos, rózsás arcbőre sötét hajjal, vagy barnuló bőre szőke vagy ősz hajjal, világos szemmel párosul, akkor Önnek a hideg színárnyalatok álnak jól. Ebben az esetben, inkább az erős kontrasztra érdemes törekedni a kiegészítők vásárlásánál, illetve kimondottan jól állnak az úgynevezett „jeges” pasztell árnyalatok. Az alapszíneken kívül, jól áll nyáron a fehér lenvászon, vagy pamut öltöny.
Következő cikkemben az öltöny-ing-nyakkendő harmóniarendszerét veszem górcső alá.
Radványi Nagy Emese
Kép: http://www.himarkmartintailors.com/suit_style.php


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook