Bogoly József Ágoston: What is a Gentleman?

2014.01.29. - Stíluskommunikáció

A mai stíluskommunikációban a látszólag régiesnek ható alapkérdésekkel is foglalkozunk. Minden lényeges múltban élt jelenség egy kristályszerű fényvillanással kapcsolatot és újuló életet keres a mában?  Az első világháború kitörése előtt egy hónappal, 1914. június 29-én tartották az évzáró ünnepélyt a makói gimnáziumban. Milyen szellemi útravalót adott ekkor a makói gimnázium? Az 1913/14-es tanév „Értesítő”-je dr. Magyar József latin-görög szakos tanár vakációra szóló, szellemi útravalóként leírt gondolatait közölte.

A szellemi útravalót adó tanár az értékőrző látásmód jegyében az emberségre hívta fel a figyelmet.  John Henry Newman (1801-1890) angol anglikán, majd katolikus teológus és bíboros szavait idézte:

„A gentleman definitiója egyszerű: olyan ember, aki másoknak soha fájdalmat nem okoz… aki gondosan kerül mindent, ami embertársait bánthatja vagy megsértheti, minden durva ellenmondást, feszélyezést vagy gyűlölséget, minden gyanúsítást vagy elkedvetlenítést és aki szívvel-lélekkel azon van, hogy embertársai mindig kellemesen és otthonosan érezzék magukat. Semmi sem kerüli ki a figyelmét; bátorító a félénkekkel, előzékeny a tartózkodókkal és elnéző a nevetséges gyengeségekkel szemben; mindig tudja, kivel van dolga; társalgás közben előtérbe nem tolakszik és soha sem untat. Készséggel áll másoknak szolgálatára s hogy ezt teheti, neki juttatott kegynek tartja. Csak kényszerűségből beszél saját magáról, sohasem védekezik éles visszavágással, rágalmazást és pletykát nem szívesen hallgat. Senkiről sem tételez fel aljas szándékot, aki ügyeibe avatkozik és azon van, hogy mindent a legjobbra fordítson. Soha sem beszél kicsinylőleg s nem kicsinyes nézeteltérésekben. Soha sem él vissza fölényével, soha megsértve nem érzi magát; szúrós célzásokat nem tesz, sem erős kifejezésekkel nem él eszmecsere közben s nem célozgat olyan dolgokra, amelyeket nyíltan kimondani nem mer… Bölcsebb, hogysem durvaságok megsérthetnék; nincs ideje arra, hogy kisebb bántódásokon rágódjék és egykedvűbb, hogysem haragot tartson… Nézeteltérések alkalmával fegyelmezett esze megóvja őt a szellemileg talán kiválóbb, de műveletlenebb emberek durva beszédmódjával szemben (…). Akár igaza van, akár nincs, belátása nem engedi őt igazságtalanságra ragadtatni. Ép oly egyszerű, mint meggyőző, ép oly rövid, mint határozott. Senki sem múlja őt felül őszinteségben, figyelmességben és elnézésben. Ellenfeleit megérteni igyekszik s azok gyengeségeire mentséget tud találni mindig. Ismeri az emberi természetet hibáival, előnyeivel, ismeri annak terjedelmét s határait.” A lesüllyedés ellenszere ez. Teljes életre szóló útravaló. John Henry Newman mértékadó gentleman-meghatározása ugyanúgy a történelembe ágyazottan van jelen, mint minden más jelenség, ami emberi. Azon érdemes elgondolkodni, hogy minek, mikor, hol és hogyan lehet az ellenszere a gentleman-stílus.

Newman nekünk üzen a múltból? A stíluskommunikáció lényegéből a viselkedésre, az emberi magatartásra vonatkozó harmonizációt hangsúlyozza. Newman emberi együttélésre vonatkozó idézetét most olvassuk, szavai a ma emberének szólnak. A Newman-idézetet tartalmazó makói gimnáziumi értesítő a stíluskommunikációt, a viselkedéskultúrát, az interakciók történetiségét kutató kultúratudomány művelői számára becses forrás. Mai olvasatát a stíluskommunikáció értelmezői távlatába helyeztem.  John Henry Newman szavai a méltányos emberi magatartást igénylő és megvalósító harmonizációs kultúrát képviselik.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook