Maratoni divathetek

2014.02.18. - Stíluskommunikáció

TOMASOVSZKI BEÁTA HÍRFOLYAMA

Az első állomás New York, ahol egy héten át mutatták be a tervezők a 2014-es őszi-téli kollekcióikat, hiszen ahogy már megszokhattuk a divat mindig egy lépéssel előttünk jár. A divathetek első felvonásában többek között Victoria Beckham, Diane von Furstenberg, Ralph Lauren, Calvin Klein, Tory Burch, Marc Jacobs, Jason Wu és Michael Kors vonultatta fel a következő szezon darabjait, törekedve arra, hogy a legkülönbözőbb szabászati eszközökkel, izgalmas szín- és mintatársításokkal tegyék számunkra is izgalmassá a hidegebb évszakokat.

A Lincoln Centerben megrendezett eseményen elsőként Jason Wu kollekcióját láthatta a nagyközönség. Az amerikai tervező ezúttal az erős kontrasztokkal játszik. Határozottan kombinálja a matt és csillámló anyagokat, középpontba helyezve a keskenyebb és szélesebb sziluettek játékát. A kollekcióban visszatérő elem a duplán rendezett, csillogó gombsorok, és a ’90-es éveket idéző spagetti pántok, az aszimmetrikusan kialakított vállrészek és a midi-szoknyák.

Jason Wu azonban nem csak saját nevével fémjelzett kollekciójával vett részt az idei divathéten, hanem először szerepelt, mint a Hugo Boss kreatív igazgatója. Az amerikai tervező kinevezésével a német közönség utolsó reménysugara is szertefoszlott, hogy a márka visszatér otthonába, és újra részt vesz a berlini divathéten. Új szelek fújnak a márka háza táján, melyek a nemzetközi, egyfajta nagyvárosi stílus irányába viszik az eddigi arculatot.

A kontraszt központi szerepet kap Victoria Beckham fekete-fehér kollekciójában is.

A tervezőnő több nyilatkozatában is megemlíti, hogy milyen fontosak számára a vásárlói. Arra törekszik, hogy olyan ruhákat tervezzen, melyeket ő maga is szívesen hordana, melyekben a hétköznapokban is erősnek és nőiesnek érezhetik magukat azok a nők, akik az ő darabjait választják.

Úgy tűnik, hogy ez a célkitűzés a mostani kollekcióban is probléma nélkül megvalósul. A hosszúkás körvonalak kerülnek előtérbe, a ruhák szabása teljesen letisztult, elegáns. A fekete-fehér uralmát néhol piros minták törik meg, pl. a szoknyákon és kabátokon. A ruhákat aranyláncok díszítik a csípőre ejtve vagy kabátok és szoknyák kiegészítőjeként.

A New-York-cool elnevezésű stílus éllovasa Narciso Rodriguez is az egyszerű, letisztult szabásvonalak mellett döntött az őszi-téli szezonra. Színvilága ugyan már gazdagabb, mégsem keverednek a piros, bézs, barna és narancsos árnyalatok a kollekciót uraló feketével.

Francisco Costa a grunge-stílus elemeivel kísérletezik a Calvin Klein 2014-es őszi-téli ruhatárában. Vastag, bőre szabott moher kabátok, melyet nagyméretű brossok zárnak, vastag, kötött szoknyákkal párosítva. A lábszárközépig érő, ujjatlan ruhák hasonlóan vastag anyagból készültek. A magas szárú, ezüstszínű cipőfűzővel kombinált bakancsok a klasszikus Doc Marten’s-stílust idézik. Ha ez azonban még mindig nem lenne elég a 90-es évek underground-vonalából, a tervező egy a Nirvana frontemberét idéző oversize pulóverrel is megspékeli a kollekciót.

A New York-i divathét egyik legizgalmasabb kollekcióját Kate és Laura Mulleavy-nek köszönhetjük. A Rodarte tervezőpárosa egy könyvtáros visszafogott ruhatárát ötvözi a Star Wars-szal. A show-t egy rég nem látott modell, Iekeliene Stange nyitja egy a vállakat szabadon hagyó, csíkos garbóban, mályvaszínű fodros toppal, egy bő rózsaszín selyemsifon nadrággal kombinálva. Az összeállítást egy sárga tunika és egy ugyanolyan színű svájcisapka egészíti ki.

A tervezők a mustár, szilva és sápadt kék árnyalatait használták fel leginkább a kollekció összeállításánál.

Nyolcvanas éveket idéző darabok: csípőig érő, bőszárú gyapjú nadrágok, midi-szoknyák, hosszabb szárú zoknik szandállal kombinálva. És egyszer csak egy éles váltással megjelennek a kifutón a csillámló kabátok, a fukszia, a narancs és a türkiz színeiben pompázva. Majd néhány patchwork-ruha után elérkezünk a bemutató fináléjához: öt ruha a Csillagok háborújának klasszikus képeivel. A Halálcsillag, a Tatooine bolygó napjai, Luke Skywalker, C-3PO, R2-D2 és persze Yoda csodás selyem anyagokra nyomva.

A február 13-án véget érő divathetet Marc Jacobs zárta, aki 10 év után búcsút vett a Luis Vuitton-háztól, és most újult erővel vetette bele magát a munkába.

Marc Jacobs tervezőként mindig saját belső világát hozza felszínre, személyes élményei, sajátos látásmódja és érdeklődése láthatóvá válnak az általa megálmodott darabokon. Ez a szemléletmód kevés alkalommal mutatkozik meg egyértelműbben, mint a 2014-es őszi-téli kollekciójában. A kissé apokaliptikusra és komorra sikeredet nyári kollekciója után most igazán könnyed, légies téli világot idéző darabokkal jelentkezett. A Stefan Beckman által tervezett absztrakt, csillámló felhődíszlet tökéletesen tükrözi Jacobs új életérzését. A felhőkre emlékeztető motívum végigvonul a kollekció szinte minden darabján.

A felhő-insatalláció ugyan nem áll távol Andy Warhol ezüst felhőitől, a tervek azonban mégsem a ’60-as éveket idézik, hanem a ’70-es évek formavilágából merít. Szélesre szabott nadrágok, természetes, nyugodt színek (barna, bézs, rózsaszínes árnyalatok), bárányszőrből készült bomberdzsekik, fodrok, csillámló anyagok – mind ennek az évtizednek a karakteres darabjai. A fodrok azonban most nem blúzokat díszítenek, hanem a hosszú, könnyen áttetsző ruhákat teszik még izgalmasabbá.

A divatvilág azonban egy pillanatra sem áll meg. Alighogy véget ért az egy héten át tartó New York-i bemutató-sorozat, máris folytatódik a 2014-es őszi-téli kollekciók mustrája az európai kontinensen. A következő állomás: London.

 

Forrás: http://www.vogue.de/fashion-shows/new-york-fashion-week/herbst-winter-2014-15  (2014. 02. 15.)

 

Kép forrása: http://www.vogue.de/fashion-shows/kollektionen/herbst-2014/new-york/rodarte/runway/00010h  (2014. 02. 15.)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook