Szálloda? Az jó! 1. rész

2014.03.15. - Stíluskommunikáció

JÓL ÉLNI – DR. HORVÁTH RÉKA ROVATA    

Szállodában lakni jó. Jó szállodában: nagyon jó. Extra jó szállodában meg olyan élmény, amit ne hagyjon ki senki! Ezt a luxust legalább egyszer-egyszer mindenki engedje meg magának!

Megértem azokat, akik szeretik a kempingezést, elfogadom, ha valakinek az okoz örömet, ha szélsőségesen nehéz körülmények között tölti a szabadságát. Nem vonom kétségbe azt sem, hogy egy utazásnál a szálláson sokat lehet spórolni. Én azonban nagyon szeretem a jó szállodákat. Az igazán jó szállodákra gondolok, ahol a  szükségszerű lakó- és alvófunkción kívül élményekkel gazdagszik az ember.

Az élmények sokfélék. Szerencsére a szállodák is, így az egymástól nagyon eltérő igények is kielégítésre találnak.  Van, aki a nagyváros központjában szeret lakni, más inkább egy csendes helyet választ. Van, akinek a szép kilátás elsődleges szempont, van, aki olyan helyet keres, ahol van uszoda, edzőterem. Szeretheti valaki a nagy szállodákat, ahonnan ki se kell mozdulnia, mert mindent megtalál helyben, élvezheti valaki a kis szállodák családias jellegét. Aki nyugalomra vágyik, az nem megy gyermekbarát hotelbe.  Aki  tengert szereti, az válasszon olyat, aki a hegyeket szép kilátással, az menjen  a Kempinski Mirador-ba a Genfi tó fölé!

Szinte mindenki szeret vagy szeretne jó szállodában lakni, ha elutazik valahova. Vannak sokan azonban, akiket feszélyez, hogy nem ismerik a sokcsillagos hotelek  szabályait,  szokásait, hisz más ez, mintha a nagynéni lát vendégül bennünket Párizsban. Arról szeretnék most írni ebben a cikkben hogy mi mindennel találkozik valaki egy magas minőségű szállodában, mire érdemes odafigyelni, mi az, ami más, mint az egyszerű kis szállásokon, motelekben.  Az, amit itt olvashatnak, az nem fontossági sorrend lesz a megfigyelnivalók tekintetében, hanem szubjektív válogatás. A cikk terjedelme határt szab a kimerítő felsorolásnak.

A magas minősítésű, igazán jó szállodák, noha sok mindenben különbözhetnek egymástól, mindig a kényelmet szolgálják. Az épületek általában tágasak, kényelmesek, célszerűek, szépek, rendezettek és kifogástalanul tiszták. Van garázs, a parkolás nem jelent problémát.  Elsődleges szempont, hogy a vendég jól érezze magát és elégedett legyen.  Érezze azt, hogy az ő személye  fontos, odafigyelnek rá. A jó szállodákban a szervíz elsőosztályú. Ez azt jelenti, hogy a személyzet kedves, segítőkész és érti a dolgát. Ez vonatkozik mindenre a megérkezés pillanatától,  az ott-tartózkodáson keresztül, a távozásig. Egy magas színvonalú szállodában lehetőség van a repülőtéri transzferre. A gép érkezésénél a szálloda autója a sofőrrel várja a vendéget. Van, akinek ez fontos, mert nem akar az ismeretlen városban taxizni, vagy keresgélni a címet.

A vendég, ha megérkezik, a recepcióra megy először. A lobby-ban, a szálloda fogadórészlegében már benyomást szerez arról, hogy mire számíthat majd. Tágas, nyugodt, kellemes hőmérsékletű, igényesen berendezett hely,  előzékeny, kedves üdvözlés és kiszolgálás, udvarias, több nyelvet beszélő személyzet, barátságos,  kellemes atmoszféra. A vendég egy pillanatig sem érezheti magát feszélyezve. Mivel a személyzet kedves, barátságos, legyenek önök is azok! Mosolyogjanak, beszélgessenek, érdeklődjenek és érezzék jól magukat!  Ha valamit nem tudnak, nem értenek vagy nem ismernek a szállodába érve, vagy akár a későbbiekben is, kérdezzék meg! Ha bármit nem találnak, érdeklődjenek személyesen vagy telefonon a szobánkból. Az angol az a nyelv, amit bármelyik többcsillagos hotelben nyugodtan használhatunk, a személyzet beszéli.  Egy jó szállodában a vendég minden kérését megoldják és teljesítik. A szélsőségektől most tekintsünk el, noha azokról is lehetne cikket írni.

A megérkezéskor, ha autóval utaztunk, parkoljunk közvetlenül a bejárathoz! A csomagokkal ne foglalkozzunk, azt majd a bell-boy kipakolja a kocsiból és felviszi a szobánkba. Az autó kulcsát adjuk oda a minket fogadó és üdvözlő szállodai alkalmazottnak. Ilyen helyeken van mindig egy garázsmester, aki leviszi a garázsba a kocsit. A kulcsért cserébe adott kártyával kérhetjük majd, hogy hozzák fel újra, ha el akarunk menni az autónkkal valahova.

A hotelekben borravalót szokás adni azoknak, akik segítenek nekünk, vagy akiktől extra szívességet kérünk. Aki ilyen szállodában lakik, ne spóroljon ezen!  Eddig említettük a taxisofőrt, a bell-boy-t, a garázsmestert. Az összeg tetszés szerinti. Nem keltünk feltűnést Európában, ha a taxisnak 10 Euro-t adunk, a bell-boynak, miután felhozta a csomagot és bemutatta a szobát, elmagyarázta, hogy mi hogyan működik, 5-10 Euro-t, a garázsmesternek minden alkalommal 2 Euro-t. Az oroszok nem szoktak adni borravalót.    /És nem köszönnek a liftben./

A jó szállodáknak szinte mindig jó konyhája van. A business hotelekben a reggeli legtöbbször benne van a szoba árában. Ha nincs, akkor külön kell fizetni. Nem hívják fel a figyelmet erre külön, ha tudni akarjuk, meg kell kérdezni a recepción.  A resort hotelekben, ahova hosszabb tartózkodásra mennek az emberek általában, legtöbbször a vacsora is benne van a szoba árában.  A legtöbb helyen a szobában a tájékoztató mappában találjuk a dress-code-ot. A tájékoztatót nem csak a dress-code miatt érdemes elolvasni, hanem mert megtudjuk, hogy milyen lehetőségek, éttermek, szolgáltatások, állnak a rendelkezésünkre, mely szolgáltatásokért kell külön fizetni, milyen módon használható az internet, és így tovább.

Ha van elképzelésünk, hogy miként töltjük majd a napunkat, esténket, akkor a vacsorához az asztalfoglalást bízzuk a consierge-re. Szintén tőle érdemes érdeklődni, ha programot tervezünk, vagy jegyet szeretnénk venni múzeumba, színházba, ha eligazítást szeretnénk a városban, vagy keresünk egy helyet. Őt a lobby-ban érjük el, vagy telefonon.

A jó szállodákban legtöbbször van uszoda és mindig van fitness terem, szauna is. Használják, próbálják ki! Egy pillanatig se felejtsék el, hogy a hotelben a legfőbb cél a vendégek minél tökéletesebb kiszolgálása. Fogadják ezt el és élvezzék! Mindig érdemes azonban tekintettel lenni egymásra, a többi vendégre is, mert az együttélés szabályai nem változnak a legjobb szállodákban sem. Udvariasság, előzékenység, barátságos viselkedés, alkalmazkodás és mindezek elfogadása.  Semmi különös. Mégis, ezek azok a dolgok, amik élménnyé tehetik az ott töltött napokat.

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook