Karl Lagerfeld és Coco Chanel a színpadon

2014.03.31. - Stíluskommunikáció

TOMASOVSZKI BEÁTA HÍRFOLYAMÁBÓL:

A Platée című opera legújabb változatában ismerős arcokra bukkanhatnak a nézők. Úgy tűnik, mintha Karl Lagerfeld és Coco Chanel játszanák a színdarab főszerepeit. A Robert Carsen által készített új darabot a következő hetekben mutatják be Bécsben. Most épp Párizsban látható, majd New Yorkban debütál.

Edwin Crossley-Mercer alakítja Jupitert, aki Lagerfelddel való hasonlóságát le sem tagadhatná: fekete öltöny, hófehér, lófarokba kötött haj, ujjnélküli kesztyű és az elmaradhatatlan napszemüveg.

Az egyik jelenetben a Karl Lagerfeld-hasonmás úgy fest, mintha egy fotózáson lenne. Egy másik beállításban egy fehér macskát tart a karjában – egyértelmű célzásként Lagerfeld kedvencére Choupette-re.

Juno istennő szerepében Marcel Beekman-t láthatjuk. A színésznő Coco Chanelre jellemzően tweed-kosztümöt visel. Nem csak a szereplők igazodnak a Chanel-ház két nagy személyiségéhez. A színpad egésze a luxusmárka párizsi székhelyét idézi: Jupiter az Olimposzról a földre ereszkedéséhez azt a híres tükörlépcsőt használja, melynek eredetije a Rue Cambon 31 alatt található.

Az operát Jean-Philippe Rameau írta, és Platée nimfa történetét meséli el, akiről minden elmondható, csak az nem, hogy valódi szépség lenne. Biztosra veszi, hogy Jupiter beleszeretett. Kiderül azonban, hogy az istenség csupán hazudta Platée-vel való afférját, hogy féltékennyé tegye feleségét, Junót. Amikor Juno találkozik a nimfával, rájön, hogy egy ilyen nőbe Jupiter sohasem szeretne bele. A végén Platée egyedül és magányosan marad a földön.

 

Forrás: http://www.vogue.de/people-kultur/people-news/stars-karl-lagerfeld-und-coco-chanel-waren-inspiration-fuer-oper  (2014. 03. 29.)

 

Kép: http://www.wwd.com/fashion-news/fashion-scoops/divine-comedy-7616577/slideshow#/slideshow/article/7616577/7617595  (2014. 03. 30.)


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook