Ha szeptember, akkor Rixos

2014.04.13. - Stíluskommunikáció

JÓL ÉLNI – DR. HORVÁTH RÉKA ROVATA

Érdekes módon úgy alakult, hogy szeptemberben két Rixos hotelben is laktam.  Az egyik a Rixos Libertas Dubrovnik volt Horvátországban,  a másik a Rixos Sungate Törökországban. A Rixos viszonylag új szállodalánc, most már mintegy 20 hotellel. Ezek fele Törökországban épült, főként a tengerparton, a többiek az Arab Emírségek /2/ valamint Egyiptom, Ukrajna, Grúzia, Kazahsztán /3/ és Líbia területén. A Rixos első, nagy berobbanása a szállodák világába a Sungate volt. Akkor már évek óta Törökországba jártunk nyaralni. Az akkori szállodánk mólójáról figyeltük a néhány 100 mérernyire zajló építkezést. Hatalmas homokhegyek, rengeteg gép, sok munkás, lázas munka a hatalmasnak tűnő területen. Majd a következő évben már a kész csodát figyelhettük: zöldellő kert, mólók, kikötő, csúszdapark, ami messziről látszott. A kíváncsiság hajtott, és elmentünk megnézni a környék “7 csillagos”-át. Már minden kész volt, de még kevés vendég lakta. Extra volt a környezet, a kivitelezés, minden természetes anyagokkal burkolva, gránit, fa, kiemelkedően jó minőség és luxus mindenben. Akkor csak csodáltam, most már ismerem, mert többször is nyaraltunk ott.

A Rixos Sungate hatalmas. 25 hektáron terül el, 800m-es tengerparttal. Mintegy 10 évvel ezelőtt, amikor megnyitott, még egyértelműen felfelé ívelt  Antalya környékének idegenforgalma. A véleményem mégis az volt, hogy ez a szálloda túl nagy. Túl drága. Sorra nyíltak a környéken a jobbnál jobb szállodák. Hogy lehet ezt majd nyereségesen működtetni? A kezdeti évek nehezek voltak. Több tulajdonosváltás volt, a név is változott. Port Royal majd Sungate. Végül megtalálták az előrevezető utat. A tulajdonosváltásokat,az útkereséssel kapcsolatos változásokat a vendégek nem érzékelték. A Rixos mindvégig kiváló  5 csillagos szálloda maradt. Gyönyörű, igényes építészeti megoldásokkal és remek természeti adottságokkal büszkélkedhet. Imponálóak a méretei. Itt minden sok és nagy. A  szobák, a beach, a medencék, az éttermek, a bárok a közös terek. Van mozi, színház, kongresszusi részleg, gyerekváros, csúszdapark, fitness terem, sétányok, ligetek, szökőkutak, üzletek.  A személyzet és a szervíz a szállodának megfelelően jól képzett és magas színvonalú.

Ugye szinte várható, hogy előbb-utóbb jön a “de”. Most érkeztünk el hozzá. Mert a ragyogásba belevetül egy kis felhő. A sok jónak, a fenntarthatóságnak, a nyereséges működtetésnek ára van. Ez anyaralóhely csodálatos adottságokkal rendelkezik,  azonban nem a Fracia Riviéra és nem is a Caribi szigetek egyike. Törökországban vagyunk, Európa és Ázsia határán.  Az előbb említett klasszikusnak számító nyaralóhelyek biztosan és gyakorlottan tartják meg a közönségüket, vendégeiket. Mit tehet egy új trónkövetelő?  A Török Riviérán, többek között a Rixos Sungate-ben is egy új, a turizmus palettáján eddig nem szereplő csoportot céloztak meg: az oroszokat. Helyesebben a volt Szovjetunio utódállamainak utazni és nyaralni vágyó tömegét. Nagy fogás, állíthatom. Rengetegen vannak. A kapuk kinyíltak a lehetőségeknek alig szab valami határt. Lassan, mint a megállíthatatlan hódítók, úgy veszik birtokba a török partot és a szállodákat.   Nekik Törökország–és Egyiptom, valamint Észak Afrika, ahogy hallom–a legjobb választás. Ezek a turizmusból tortájából egyre nagyobb szeletre igényt tartó országok hívogatják az oroszokat és megelégedésükre szolgálják ki őket. Ezzel a hozzáállással persze eltávolítják maguktól a korábbi vendégeik egy részét, de a világ ezen táján is nagy úr a pénz, a biztos bevétel.

Térjünk vissza a szállodára!  A Rixos Sungate a repülőtértől 40 perc autóútra van.  A portaszolgálat szigorú: csak az ott lakó vendégek léphetnek be az imponálóan gondozott és hatalmas területre. Sok a fa, a zöld terület és csodálatosan virágos a park.  A szálloda egy főépületből, több nagy épületegyüttesből valamint kisebb villákból áll. Több, mint ezer szoba van. Mivel a terület 25 hektár, soha nincs zsúfoltság. A szobák nagyok, kényelmesek. A berendezésben, akár az építészeti megoldásokban a természetes anyagok dominálnak. Nem jelenik meg a keleti csillogás. Minőségi burkolóanyagokat alkalmaznak mindenhol.  A design következetesen végigvitt, egységes, letisztult.

Sok medence van, 2 nagy napozó móló és hatalmas tengerpart. Van elég napozóágy, árnyékoló ernyő és fa. A szolgáltatások színvonala az 5 csillagos kategóriának megfelelően magas színvonalú. Minden napszakban több étterem, cukrászda és bár áll rendelkezésre. Esténként élőzene is van, valamint 10 órától színvonalas szórakoztató műsor a bárpultokkal körbevett nagy szabadtéri színpadon.  11 órától szabadtéri disco van. Minden nap 2 mozifilmet vetítenek.

A központi étteremben 2 szinten lehet reggelizni, ebédelni és vacsorázni. Esténként speciális éttermekbe foglalhatunk helyet, ahol a világ különböző tájainak konyháit élvezhetjük. Van kártyaszoba, biliárdterem, kényelmes közösségi terek, mindenhol bárral, személyzettel. Ezek nagyrészt kihasználatlanok, alig lézeng bennük valaki. Talán olyankor, amikor az időjárás már nem annyira nyárias, akkor többen beülnek beszélgetni, játszani.

A szálloda spa és wellness részlege világhírű. Az elmúlt években több alkalommal kapta meg a legmagasabb minősítést. Modern gépekkel, képzett személyzettel,  első osztályú anyagokkal kényeztetik a betérőt. Testkezelések, masszázsok, hammam /török fürdő/, mind nagyon kellemes és pihentető. Ezekért a szolgáltatásokért külön kell fizetni.

A szezon április közepétől október végéig tart. Ebben az időszakban gyakorlatilag végig nyár van. A legkellemesebb időszak a május és a szeptember. A tenger szeptember-októberben a legmelegebb. Júniustól augusztusig nagyobb a tömeg és a forróság.   A szálloda nem zár be az év többi részében sem, akkor főként kongresszusok szervezésével biztosítják, hogy legyen elég vendég.

 

A másik szeptemberi szállodám érdekes véletlenként egy másik Rixos. Dubrovnikban nyílt néhány éve ez az ugyancsak nagy hotel. Körülbelül 350 szobája lehet. A területe lényegesen kisebb, mint az előbb bemutatott török testvéréé. A város központi helyén van, 15 percnyi sétára a történelmi óvárostól.  Dubrovnikban kevés a tengerparti szálloda. A Rixos-nak azonban saját tengerpartja van. A sziklás, meredek parton lépcsőzetesen építkeztek. A bejárat, az utcafront, a hotel 12. emelete. Innen lefelé épült minden szint. Szállodába járóknak talán furcsa, hogy a lobby nem a 0. szinten van, hanem a 12. emeleten. A hely adottságából következően minden szoba  a tengerre néz és nagy erkélye van.  A design itt is modern, még a török Sungate-nél is letisztultabb, a szobákban egyenesen minimalista. Előnyt élvez a gránit és a fa, a természetes színek, az egyszerű formák. Nagy terek vannak, átriumos megoldások, hatalmas üvegfalak a tengerre.  Itt is az az ember érzése, hogy minden nagy és sok, főleg horvát viszonylatban, de aki járt már a török szállodában, az tudja, hogy ennél létezik még sokkal nagyobb és sokkal több. Érdekes, hogy ez a “nagyság” a Rixos lánc koncepciójának lényeges eleme.  Az én értékrendemben a nagyság egy szállodánál inkább hátrányt jelenthet. Itt azonban semmiképp nem megy a minőség rovására.

A tengerparti rész egészen más, mint Törökországban  Itt a part sziklás.  A napozóterasz egy sík, betonozott és fával burkolt terület, ahonnan lépcsőkön lehet lemenni a vízhez.  A tenger színe imponáló. A legszebb mélykék árnyalat, ami elképzelhető. Ottlétünk idején 2 napig viharos időjárás volt, és bár sajnáltam, hogy nincs ragyogó nyár, mégis csodálatos élmény volt a hihetetlen méretű hullámzást, habzást és forrongást olyan közelről tapasztalni.

A szálloda árában a reggeli benne van. Gyönyörű, üvegfalú,teraszos étteremben terítenek a reggelihez a 10. emeleten. Érdemes időt hagyni rá, nem minden nap reggelizhetünk  lábunk alatt a kéklő vízzel.

A személyzet és a szerviz itt is hibátlan. Kedvesek, szolgálatkészek, figyelmesek.

A szállodában meglepetésemre alig volt oroszul beszélő közönség. Ez azért érdemel említést, mert helyileg ugyanolyan közel van Oroszországhoz, mint az előző hotel, mégsem olyan vonzó számukra, mint a Sungate. Igaz, mind a közeli repülőtér, mind a szálloda befogadóképessége lényegesen kisebb.  Az is az okok közé tartozhat, hogy a  nyári szezon itt egy-egy hónappal rövidebb, mint Törökországban.

Dubrovnik külön helyet foglal el a szívemben. Gyerekkoromban a horvát tengerpart volt az elérhető luxus. Dubrovnik ennek is a gyöngyszeme, méltán a világörökség része. Unikum. A dél-szláv háborúban szinte az óváros minden épületét találat érte vagy kiégett. Akkor reménytelennek tűnt, hogy valaha régi fényében tündökölhet még. Nagy erőfeszítésekkel és nagyon tudatos munkával hibátlanul helyreállítottak mindent.  Ma már olyan újra, mintha a háború csak egy rossz álom lett volna. Gyerekkorom és egyetemista éveim kedvenc helyszínére 25 évvel később érdekes érzés volt visszatérni.

Végezetül  azt mondhatom, hogy aki nyaralni, pihenni szeretne, az biztosan  jó időtöltésre számíthat ezeken a helyeken.  A repülőtér közelsége könnyen elérhetővé teszi mindkettőt.  És bár időben kell helyet foglalni mind a repülőre, mind a szállodába, ha néhány napot vagy akár egy-két hetet szeretne valaki ott tölteni, csak biztatni tudom, hogy menjen. Nagy élmény lesz.

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook