Könnyed meglepetés: 25hours Hotels Zürich West

2014.04.25. - Stíluskommunikáció

Jól élni – DR. HORVÁTH RÉKA ROVATA

Ha az ember Svájcban  jó minőségű hotelben száll meg, ritkán érik meglepetések. A szálloda minden bizonnyal megerősíti az ember Svájcról alkotott képét: megbízható, kényelmes, kiszámítható,  problémamentes…… és nem olcsó.

Március utolsó hétvégéjét Zürichben töltöttük. Abban a városközpontban lévő szállodában, amiben általában lakunk, most nem volt hely. Gondoltam, próbáljunk ki valami újat. Bárcsak mindig ilyen jól sikerülne a megszokottól való eltérés!

A 25hours Hotels viszonylag fiatal szállodalánc, 2003 óta létezik, német tulajdonban van. A Design Hotels tagja. 7 szállodájuk van 5 városban. Hamburgban és Frankfurtban 2-2, valamint Berlinben, Bécsben és Zürichben. Mindegyik más és más, érdekes, meglepő, közel sem konvencionális.

Zürich-West érdekes városrész. Közel van a központhoz, 6-8 villamos megállónyira, ami nem több, mint 10-12 perc. Valaha ez a terület egy hatalmas gyártelep volt a város szélén.  Majd ahogy a város terjeszkedett, körülnőtte. A gyárakat elköltöztették, néhány épületet azonban megőriztek és átalakítottak. Modern business központot alakítottak ki az elhagyott gyárpark helyén, ahol a régi klinker-téglás gyárcsarnokok jól megférnek a  toronyházakkal, széles utakkal, parkokkal, szállodákkal, éttermekkel. Modern, érdekes, különös hangulatú hely Zürichen belül.

A 25hours Hotel egy nagy, sokemeletes irodatömb része. Kívülről semmi különös. Belépve azonban azonnal megérint a különös atmoszféra. Modern, fiatalos, könnyed, vidám, színes és barátságos. Ez a színesség a koncepció része. Színesek a falak és a berendezés is. Az egész nagyon kellemesen fiatalos , otthonos és kényelmes. A lobbyban kanapék, magazinok, virágok és központi helyen a bár. Annak ellenére, hogy a szállodában több, mint 100 szoba van, a lobby inkább kicsi, ami azt az érzetet kelti, mintha egy nagyon helyes kis szállodába érkeztünk volna. A grandiozitás nem jellemző, inkább a meghitt, személyesség dominál. A fogadótér világos, hangulatos, érdekes, meglepő dekorációkkal. A berendezési tárgyak több helyen a falon rajzként folytatódnak.  A lobby egy térben van a bárral, az étteremmel, a társalgóval,  egy kis kiállító részleggel. A különböző funkciók, noha egy légtérben vannak, mégis jól elkülönülnek. Olyan az atmoszféra, hogy az embernek kedve támad mindent  megnézni, körbejárni, kipróbálni. A bár kényelmes, vidám, nagyszerű választékkal. Nincs külön étterem, a bár folytatódik asztalokkal, majd néhány kanapé, fotel    …az már a társalgó…így is lehet. Reggelente ez az egész tér reggelizőhellyé alakul.  Esténként a bár kap kiemelt figyelmet és teret. Jó zene szól, kellemesen, kényelmesen lehet beszélgetni vagy csak elidőzni ott.  Az első emeleten van egy kellemes társalgó, a legmodernebb Apple számítógépekkel, nyomtatóval, ami térítésmentesen használható. Van egy kis teázó is ugyanitt, ahol szamovárban forr a víz, mindenki magának készítheti a teáját.  Ezen a szinten  kapott helyet a konferenciaterem, ami több részből nyitható egybe, attól függően, mekkora a társaság, mekkora helyre van szükség. Számomra legérdekesebb a hatalmas, modern főzőterem volt. A legmodernebb konyhatechnikával felszerelt térben főzőtanfolyamokat szoktak tartani.

A földszint a lobbyval, bárral és étteremmel, társalgóval, az első emeleten a nagy konyha, a konferencia vagy bálterem, a teázó, a business-részleg…. A látszólag eltérő funkciók jól megférnek egymás mellett. Semmi sablonosság, nagyfokú alkalmazkodás, gondosság és a mindenen érzékelhető könnyedség  Mindez persze német precizitással és svájci megbízhatósággal. Jó párosítás, remek eredménnyel.

A recepciósok öltönyben, de nyakkendő nélkül dolgoznak. Ebben a láncban ez is a design része: nem viselnek nyakkendőt a dolgozók. A vendégek, akikkel találkoztam, főleg fiatalok és középkorúak voltak. A nemzetiség sokszínű volt. Ázsiaiak, amerikaiak, franciák…sokan ismerik már a 25hours-t.  Ami az első pár percben kiderült: barátságos légkör, segítőkész személyzet, kényelmes, vendégbarát szálloda. Ahogy beléptem, máris biztos voltam benne, hogy ez egy környezettudatos hely. Igen, az volt. Amit csak lehet, azt újratölthető üvegekben, flakonokban tartanak. Például a mosdókban és a fürdőszobákban a tusfürdő, a sampon és a folyékony szappan is újratölthető adagolókban van, nem pedig ezer pici műanyag tartóban, amit minden vendég után kidobnak. A flakonokra rá van írva, hogy mennyire fontos, hogy ezzel tehermentesíthetjük a környezetet.

A szobák 3 minőségi kategóriában vannak, mérettől, berendezéstől és fekvéstől függően. Az egész épületben a legmodernebb technikát alkalmazzák. Ez vonatkozik a  burkolatokra,  a világításra,   a liftre, ami csak szobakártyával használható. A bejárati ajtók kártyakódosak. A szobák berendezése nagyon vidám, kellemesen színes, a falon jópofa ábrák, képek. A szekrényben nagyon színes vállfák vannak, ez szintén mosolyt fakasztó, meglepő ötlet. A szobákban van Wifi, amiért nem kell külön fizetni.

A szobák árában nincs benne a reggeli, de azt ki nem hagytuk volna! Nagyon elfogadható áron kiváló reggeli volt, nagy választékkal. Sok bio terméket és ételt is kínáltak. Friss zöldség és gyümölcslevek voltak, combucha, többféle tej, ásványvizek és pezsgő. Nem lehetett panasz a választékra. Tojásételek frissen készítve, sajtok, gyümölcsök, müzlik, remek péksütemények, kenyerek és még ki tudja, mi minden. Nem siettünk, elidőztünk, kávét és teát iszogattunk, beszélgettünk, ismerkedtünk. Jól indult a nap egy ilyen reggeli után.

Minden hotelben különösen érdekel a fitness rész, ha van ilyen. Itt az is van, de még milyen! Pont olyan, ami ebbe a koncepcióba illik. A recepción kell szólni, hogyha valaki szaunázni szeretne vagy edzeni. Akkor kap egy sporttáskát, benne fürdőköpennyel. papuccsal, törölközőkkel. Adnak egy kártyát is a lifthez, csak azzal lehet felmenni.  A szauna és fitness részleg a legfelső, 8. szinten van, üvegfallal a városra. Kicsi, nem túlzsúfolt, sem berendezéssel sem emberekkel. Amikor ott voltunk szombat délután, rajtunk kívül egy fiatal lány edzett még, de félidőtől a miénk volt az egész emelet. A teljes wellness részleg egy térben van, mégis jól elkülönül minden funkció.  A hatalmas, kényelmes szaunakabin van középen, ez elválasztja a teret. A szauna hosszanti fala is üveg, úgyhogy bent ülve ráláttunk a városra. Nagyon szép volt, és szokatlan, érdekes élmény. Tusolók, dézsák, padok és pihenő ágyak. Minibár egészséges italokkal, mellette gyümölcskosár.  Magazinok és könyvek a pihenéshez, ha valaki azt szeretné. Sok törölköző. Patikatisztaság és kényelem. Igazán tökéletes hely a kikapcsolódásra.

Különös szolgáltatása a 25hours Hoteleknek, hogy ingyen lehet biciklit és Mini-Morris-t bérelni. Nem tévedés: díjmentesen lehet autót bérelni. A szálloda bejáratától 100 méterre van a villamosmegálló is, ahol alig kell várni, máris jön egy szerelvény, amivel néhány perc alatt a Főpályaudvarhoz lehet érni.

Ezt az új szállodaláncot valószínű, hogy a legtöbben nem ismerik még. Bátran ajánlom, hogy próbálják ki! Épp az olyan nyitott, újat kereső embereknek való, mint önök. Nem tudom, hogy mi az oka, hogy a szobaárak 40-50%-kal alacsonyabbak a megszokott, ilyen színvonalú szállodák árainál. Mindenesetre kellemes meglepetés ez is.

Március utolsó hétvégéjén ragyogó napsütéses idő volt Zürichben. Gyönyörű tavasz. Jól éreztük magunkat.  A szállodaélmény kiteljesítette az ott-tartózkodás nyújtotta jó érzéseket. Azt mondják erről a láncról, a 25hours Hotels-ről, hogy vagy nagyon tetszik valakinek, vagy egyáltalán nem. Én mindenképpen az első csoportba tartozom.

 

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook