Álom vagy ébrenlét? A Mandarin Oriental Kuala Lumpur-ban

2014.05.24. - Stíluskommunikáció

JÓL ÉLNI – DR. HORVÁTH RÉKA ROVATA

Érezték már azt, hogy ami történik önökkel, az olyan valószerűtlen, hogy talán nem is igaz? Olyan szép, olyan tökéletes, hogy csak egy csodás álom lehet? Vagy ismerik azt az érzést, amikor álmodnak és azt hiszik, hogy az a valóság? Talán túl kellemes, túl hihetetlen,  de akár igaz is lehet? Pontosan ez a lebegő, csodálkozó, hitetlenkedő, de összességében rendkívüli jóleső érzés töltött el a Mandarin Orientalban és ezt érzem most is, ahogy visszagondolok rá.

A Mandarin Oriental Hotel Group-nak mintegy 30 szállodája van Délkelet Ázsiában, Nyugat Európában és az Egyesült Államokban. 5 csillagos luxushotelek központi elhelyezkedéssel, sok szobával, remek éttermekkel és osztályon felüli spa-val.

A kuala lumpur-i Mandarin Oriental szállodaélménye a meglepetés és a csoda erejével hatott. Képzeljék el, hogy olyan nagy havazásban indultunk Budapestről, hogy az is kérdéses volt, hogy elérjük-e a csatlakozást Frankfurtban. Majd onnan 11 órás repülés után megérkeztünk sok időzónával arrébb, egy 30-35 fokos, párás, élettel teli trópusi környezetbe. Nekem már maga az éghajlat is ajándék volt. A repülőtérről gyorsvasúttal nem egész fél óra a városközpont. Taxival majdnem a duplája. Kuala Lumpur modern ázsiai főváros. Mi az, amit mindenki ismer ott? A Petronas ikertornyait!  Nos, a szálloda ott van a tornyok tövében, a város közepén, a  City Center Park mellett, ami egy hatalmas botanikus kert, csupa egzotikum. A hotel hatalmas, több, mint 600 szobája van és 50 lakosztálya. Ezek egyik része a parkra, a másik az ikertornyokra néz. Közvetlenül mellette egy nagy tér van hatalmas szökőkúttal, valamint a város legnagyobb luxus bevásárlóközpontja mindennel, mi szem-, s szájnak ingere. Szavakkal nehezen fejezhető ki, amit az ember ott lát és tapasztal, annyira szép, annyira modern, annyira meglepő.

A Mandarin Oriental a város legelegánsabb szállodája. Egyenruhás doorman és bellboy fogad, bevezeti a vendéget a recepcióhoz és ezzel kezdetét veszi az álomszerű élmények és tapasztalatok sora. A lobby kör alakú, impozánsan nagy. Hatalmas oszlopok övezik a belső szabad teret, a recepció a nagy körön kívül, oldalt helyezkedik el. Ez nem egy átlagos 5 csillagos szálloda, hanem abból is a legjobbak egyike. A burkolat gránit, márvány és fa. Hatalmas, gyönyörű modern formájú csillár van középen. Mindenhol virágok, csokrok, csupa egzotikus  különlegesség.  A park felé hatalmas üvegfalak vannak, olyan, mintha a trópusi világ légkondicionáltan, megszelídítve heverne a lábunk előtt.

A személyzet elegáns egyenruhában, gyorsan és hatékonyan dolgozik. Érdekes módon minden alkalmazott feltűnően szép és fiatal.  Kellemes volt rájuk nézni. Annak ellenére, hogy ez egy hatalmas szálloda sok vendéggel, sehol nem kellett várni vagy sorban állni. A vedégek kiszolgálása nagyon szervezett, gördülékeny. Ez a business hotel, annak ellenére, hogy a legtöbb vendég viszonylag rövid időt tölt itt, mégis rendelkezik minden olyan kellemességgel, ami az embert arra csábítja, hogy ne csak a legszükségesebb órákat töltse az épületen belül.

A szobák nagyok, tágasak és rendkívül otthonosak. A standard szoba, amiben laktunk, az ikertornyokra nézett.Az előszobában végig beépített szekrények vannak. Az ágy hatalmas, nagyon kényelmes, finom ágyneművel.  A szőnyeg vastag és puha, a falakon selyemtapéta. A szoba tornyokra néző fala padlótól a plafonig üveg. Előtte súlyos függönyök. Minden csöndes, kellemes, megbízhatóan jóminőségű. A szoba felszereltsége imponáló. Hatalmas sikképernyős TV, HiFi rendszer, internet, kávé és teafőzési lehetőség.  A fürdőszoba hatalmas, a legmagasabb igényeknek is megfelel. Márvány burkolatú, hófehér textiliákkal.

A hotel éttermei és bárjai mind külön fejezetet érdemelnének. Van egy klasszikus maláj étterme, egy kantoni elegáns étterme, egy japán bisztró, a Mandarin grill, ami egy modern grill, a Mosaic nevű fine dining restaurant és a nagyon modern design-ú, nemzetközi konyhájú Cascade étterem és lounge. Külön helyet biztosítottak a délutáni teához, süteményekkel, snack-ekkel. A bárok sem hétköznapiak. A MO koktélbár a klasszikus értelemben vett, félhomályos, hangulatosan megvilágított, kényelmesen berendezett találkozóhely. A másik a modern, meglepő berendezésű, Sultan lounge, ahol zene is van. A hotel jellege a sokszínűség ellenére egységesen keleti, orientalis. A modern részek üdítő színfoltok, a változatosság gyönyörködtető megnyilvánulásai. Az egész berendezés azonban összességében a keleti, telt, bőséges, sok anyag felhasználásával, gazdag színekkel odavarázsolt mesevilág.

A spa részleg kimagasló minőségű. Hatalmas medencében úszhatunk, számtalan kezelés közül választhatunk. Testkezelések, masszázsok…testkultúra magas fokon. A fitness terem egészen elképesztő. Hatalmas, mint egy bálterem. Hófehér fa burkolata van, fehér a talajburkolat is.  A legmodernebb gépek és eszközök szellősen vannak elhelyezve. Nappal természetes megvilágítást kap: egyik fala végig üveg, aminek  túloldalán a botanikus parkot látjuk. Olyan, mintha a dzsungelben futnánk. Igaz, itt futógép van és klimatizált a környezet, de a természet ott van karnyújtásnyira. Az öltözők csodálatosak, minden kényelmi berendezés és eszköz a rendelkezésre áll. Szauna, fodrász, masszőr, pihenőszoba itt is van. Mindenhol segítenek, ha kérjük.  A személyzet létszáma az egész épületben szokatlanul magas.

A reggeli benne van a szobaárban. A reggeli! Már csak azért is megéri ebben a hotelben lakni!  A legjobb, legkülönösebb, leggazdagabb reggelit itt éltem át. Az a reggeli nem egy 15 perces rohanás volt, hanem egy igazi varázslatos élmény. Amellett, hogy minden elképzelhetőt ehet és ihat az ember, nagyon sok dolog meghökkentően új vagy szokatlan volt. Igazi keleti reggeli. Gazdag, kényelmes és ráérős. Sok szakáccsal, nagy személyzettel sütnek-főznek a szemünk előtt. Párolnak halat, füstölnek sajtot és tojást,  ikrákat meg furcsa kis dolgokat, amikről lehet, hogy jobb is, ha nem tudjuk, hogy micsoda. Párolva, gőzölve, hűtve vagy melegítve, rizstésztába csomagolva kis falatonként csodálatos és különös ízvilággal ismerkedhet ott az ember. Érdemes kísérletezni, kóstolgatni. Számunkra szokatlan, de rendkívül gazdag kulináris élményben lehet részünk, ha nyitottak vagyunk az addig ismeretlen ízekre. Nem hiába mondják, hogy az ázsiai konyha ízvilága a leggazdagabb a világon.

A személyzet rendkívül segítőkész  és nagyon hatékony.  Udvariasak, mindig mosolyognak és szívesen, gyorsan elintéznek mindent, sokszor azt is, amit csak gondolunk, de kimondani még nem volt időnk. A szervíz mind a szobákban, mind az éttermekben, bárokban és a spa részlegben kifogástalan.

Ázsia már a messzeségét tekintve is különös hely. A számunkra szokatlan éghajlatú, meglepően modern nagyvárosban ez a legmagasabb luxust képviselő szálloda  a sajátos hangulatával életre szóló élmény. Ha eljutnak egyszer Kuala Lumpurba a Mandarin Oriental-ba, ne essenek abba a hibába, mint én, hogy csak átmeneti szükségszerűségnek gondolják az ott-töltendő egy-két napot, hanem érkezzenek felkészülve arra, hogy valami egészen különös és jó élményben lesz részük!

 

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook