Pál-Botházy Emese: Én memoár

2014.11.12. - Stíluskommunikáció

Visszaemlékezés önmagamra? Rendületlenül hiszem, lennie kell egy magasabb erőnek, mely mindent összetart és egyesít. Egy felsőbb rendű világnak, amely jobb, szebb, nemesebb, tisztább és erősebb, mint a miénk, az emberi. Megértettem, tanulni születünk. A tanulás azon fokát keressük, amely alázattal, fájdalmakkal kövezett ösvényen át hozza el azt az életörömöt, bölcsességet, magunk iránti tiszteletet, amely arra sarkall, hogy magunkból erőt merítve meg tanuljunk adni. Önmagunkból. Egyre többet, egyre jobban. Erőt, mely tettre sarkall, bölcsességet, mely vigyáz, és óva int, mosolyt, mely bíztatja a gyengét, ölelést, mert lelket ölelsz, kedves szót, mely terel, ha hallod, hálát az életért, de főként bölcs türelmet, lelki csendet az életért.

Emlékszem, mialatt egy rutinműtét alkalmával álomba merültem, úgy éreztem, mintha kikapcsolták volna a televíziókészüléket. Búgott ugyan, de nem mutatott már semmit. Apró mákszemek ugrándoztak vidám táncot lejtve a nagy dobozban s agyam minduntalan türelmetlenül egyre mondogatta magában: ”Ébredj fel! Ébredj már fel! Mikor ébredek már fel?!”  Négyéves, apró kislány voltam nagy barna szemekkel. Ártatlanul tekintettem a világra, s a nagyapám virágos kertjében kóborolva szívtam magamba azt a tisztaságot, amelyet talán a legbüszkébben őrzök azóta is, s végig kíséri egész eddigi életemet. Földi paradicsomba születtem. Odvas fák árnyékában ízleltem a természet újjászülető, teremtő erejét, figyeltem a gyümölcs szilvakékjét amint erezetén átsüt a délutáni napsugár, s a reggelente elém táruló rózsatenger jelentette a világ legcsodálatosabb szépségét.

Ha lehajoltam, én a bokrokról paradicsomot szedtem, mosatlanul ízlelhettem meg tiszta zamatát és gondtalanul hagytam, had csorogjon leve egészen a könyökömig. Ha az ösvényen haladtam, gyöngyvirágot szedtem öles csokrokba, ha az ég felé nyúlhattam, szőlőszemeket szakítottam, s húztam héját ujjaimra. A fáról dió pottyant, a másikon meg cseresznye kandikált. A langyos szél nekem a virágok illatát fújta.

Ébredeztem, visszakapcsolt a doboz. Apránként magához láncolt a létezés, elsodort az újra eszmélés bódító világa. Mint amikor a lázas testben melegség árad szét, úgy kúszott lassanként be lelkembe a nyugalom is. Ott akkor, az éles fájdalom közepette, ahogyan csak szemed sarkából figyeled a világot és egész tested szinte kiáltva tekint körbe, én vártam. Egyre csak vártam. Nem félelemben történő várakozás ez, vagy rettegés a váratlan ismeretlentől! Nem. Ez a bizonyosság nyugalma. A mindent elárasztó, bőrünk alá beivódó biztosság és nyugalom kevercse. Bizonyosság.  Éreztem kezei finom simogatását, lágyan hívogató hangját. Ez akkor, ott maga volt a nyugodt biztonság.

Talán ezt érezzük akkor is, amikor megszületünk. Megérkezünk. Új világ születik, új élet teremtődik. Kártyalapot húzunk, sorsot az isteni pakliból. Ki szépet, ki szomorút, ki szenvedőt, ki gyilkost, ki árulót, ki megvetőt. Kincset érő lapok ezek tele feladattal, szépséggel, lelki szabadsággal s minduntalan, szűnni nem akaró, olthatatlan tanulással. Pillanat töredéke alatt, első lélegzetvételünkkor szerződést kötünk Istennel: életet adtál, s cserébe, a vállalt feladatom elvégzem. Gyermeki botladozással, félelmekkel tele pillantunk e lapok mögé, s közben minden rezdülésünkben érezzük az elviselhetetlen terhet, mit születésünkkel vállaltunk. Lelkünk minden egyes rezgésével hajtja, vagy finoman tereli kedves életünk. Isten tartja kezében lapjaink, mosolygós vén arcán tekinti végig szövevényes, önmagunkért vívott harcaink. Ki elbukott alázattal, esélye végtelen, „itt egy új lap” – szippant szivarjából fenségesen. Nem tudhatjuk életünk útját hány meg hány barázda övezi, de a szerződés köt, vér a vérből, lélek a lélekkel ezt jól ötvözi.

Az én lapom sem csupa mámor, felhőtlen jókedv, kacagás, s bizony megfordult már fejemben számtalanszor, milyen lehet Isten finom szivarjából egy óriási szippantás. Zuhanunk, majd felröppenünk valahányszor szüntelen, de minduntalan feljebb emel egy nemesebb lelki mámor. Olykor hangot hallunk, erőset vagy követelőt, néha kedveset vagy kedvet szegőt. Nagy ricsaj zúghat sokszor az eltévedt fejekben, s kondulhat ezernyi harang veszni látszó lelkünkben. Tanulni érkezünk, teljesíteni? Leckét venni, vezekelni, fájdalomból erőt szülni. Boldogságot, világot teremteni, de mindenek előtt, önmagunkkal békét kötni. Az én utam harc, a küzdeni akarás, számvetés és elvonulás. Adni nemcsak könyvet lehet, vagy tollat, babát, ékszereket. Az ember gyarló és sokszor belefárad, ha tetteiért olykor mást kap. Rossz a kód, rossz az adó, de valljuk be őszintén, rossz az egész adó-vevő. Rossz a szó, a mozdulat, rossz a hangsúly, mi lelkekbe mar, megfagyaszt. Nincs alázat, nincs türelem, és sajnos ez az, mitől kegyetlenül mély a verem. Kiszalad a szó a szánkon, elcsattanhat pár pofon, de aminek mélyen nyomát érezzük örökre, az a szívbe markoló lélekfájdalom.

Tanulni születtünk, szenvedni, szeretni és hiszem, hogy egymást a magasba emelni. Oka van, hogy gyermeket szültem, okkal tettem rá kezemet kezedre. Isten lapja óriási ajándék és hálás vagyok minden egyes mélyen átélt pillanatáért. S ha netán elbukom a nagy harcban, vagy az élet apró játszmáiban, tudom, újra lapot húzok! Benne vagyok a nagy pakliban.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook