Maminbaba, a „szórakoztató anyacsinosító” Hódmezővásárhelyen – Ács Helga interjúja Molnár Alízzal

2015.10.16. - Stíluskommunikáció

 A Maminbaba egy országszerte közkedvelt mozgásforma a várandós és kisbabás anyukák körében. Immár 94 helyszínen elérhető a „szórakoztató anyacsinosító”, köztük Hódmezővásárhelyen is.

Ez a típusú torna latin zenére végzett aktív mozgásforma, melynek során a babák babahordozóban vannak rögzítve édesanyjukon. Igazán lendületes, szórakoztató és temérdek jótékony hatással rendelkezik, mind a babára, mind az anyukára nézve.

Erről a különleges baba-mama tornáról kérdeztük Molnár Alizt, aki Hódmezővásárhelyen és Makón vezeti az edzéseket.

 

Mi a Maminbaba célja, küldetése?

Molnár Aliz, Maminbaba oktató: A Maminbaba célja kettős: egy „szórakoztató anyacsinosító”, amely segíti a szülés utáni regenerálódást, fizikai és lelki szinten is. Az anyukák, gyermekük világrahozatala után gyakran úgy érzik, el vannak zárva a külvilágtól, a felnőttek szférájától. A visszakapcsolódást nagyban segíti a Maminbaba közege, ahol jó hangulatban, a többi kismamával együtt mozoghatunk, s faraghatjuk le az esetlegesen rajtunk lévő plusz kilókat. A latinos alapok abban segítik a nőket, hogy visszataláljanak női oldalukhoz. A tánc révén egy közösség alakul ki, az órák előtt vagy után az édesanyák megosztják egymással tapasztalataikat nemcsak az anyasággal kapcsolatban, hanem más, olyan témák is szóba kerülnek, amelyek még inkább segítenek abban, hogy egy visszacsatlakozási pontot találjanak a kismamák korábbi életükhöz. A kisbabák felügyeletéről nem kell gondoskodni a távollét alatt, együtt mozoghatnak gyermekükkel, miközben visszanyerhetik korábbi alakjukat, állóképességüket. Tapasztalataim szerint az órán részt vevő anyukák folyamatosan csinosodnak, olvadnak le róluk a kilók, miközben ragyognak, kivirulnak.  Látni rajtuk az erőteljes önbizalom-növekedést.

A Maminbaba másodlagos célja az anatómiailag egészséges hordozás népszerűsítése, amely egy ősi dolog, de elfeledett. Szerencsére egy ideje ismét előtérbe került, egyre többen kötözik magukra csemetéjüket.

 

Milyen hatással van a babára ez a mozgásforma?

M.A.: Kiemelendő a mozgásforma nyújtotta ringatózás-hintázás élettani hatása: a babák ellazulnak, legtöbbször már az óra elején elalszanak. Édesanyjuk testközelsége is megnyugtatja őket, miközben a kötődés is erősödik anya és gyermeke között. Fejleszti továbbá a mozgáskoordinációs készséget, a ritmusérzéket. A forgó-billegő mozgás az egyensúlyi, kisagyi rendszert aktiválja, erősíti. Ezen agyi rendszer korai stimulálása révén kevésbé jelennek meg a későbbiek során az olyan tanulási nehézségek, mint a diszlexia, a diszgráfia. A hiperaktivitás és a figyelemzavar is kiküszöbölhetővé válik. Külön kiemelendő a hasfájós babákra gyakorolt hatás. A hordozás jótékonyan hat a babák emésztésére, így sokkal könnyebben meg tudnak küzdeni a pocakfájással. Pozitívan hat a csípőfejlődésre is, az optimális pozíciónak köszönhetően. A koraszülött babák gyorsabban gyarapodnak, a csípőgonddal született gyermekek állapota is javulhat. Az órára látogatók személyes tapasztalatai közé tartozik, hogy a baba imádja a hordozó kendőt, a nagyobbak otthon is kérik használatukat.

 

Hogyan néz ki egy óra felépítése? Milyen előkészületek szükségesek a hozzád ellátogatóktól?

M.A.: Egy-egy foglalkozás 60 percig tart, 3 részre bontható: bemelegítés, kardió, és levezetés-nyújtás. Az óra latin alapokra épül, könnyen követhető, elvégzéséhez sem sportos, sem táncos előképzettség nem szükséges. Rendkívül biztonságos mozgásforma, a koreográfia gyógytornász és szoptatási tanácsadó segítségével van összeállítva, szem előtt tartva a gátvédelmet. A baba az anya hátán helyezkedik el, a kardió rész megfelelő szinten van tartva a gyorsabb és lassabb szakaszok váltakozásával. Az ide érkezők gyorsan felveszik a ritmust, akkor is, ha egy csoport már régóta működik. Kiemelten odafigyelünk arra, hogy mindenki csak addig végezze a koreográfiákat, ameddig az jól esik. Az edzettség kialakulásában és a fogyásban nagyon jelentős szerepe van a rendszerességnek. A plusz kilók eltűnéséhez természetesen oda kell figyelni a helyes táplálkozásra is.

Az előkészületekkel kapcsolatban azt tanácsoljuk, hogy a baba és az anyuka is ellátott állapotban érkezzen, legyen elegendő mennyiségű folyadék a szervezetükben. Váltóruha szükséges, amely legyen kényelmes, babáknak inkább a harisnya, mint a rugdalódzó javasolt, mert utóbbi kevésé rugalmas. Hordozót mi biztosítunk, amely anatómiailag teljes mértékben megfelelő. Minden oktató hordozási ismeretekben részesül, hiszen a hordozó minősége mellett annak felkötési módja is kiemelten fontos. Továbbá, aki kedvet kap a Maminbaba kipróbálásához, az mindenképpen jelentkezzen be az órára a 3 elérhetőség (e-mail, telefonszám, Facebook) valamelyikén.

 

Van –e bármilyen megkötöttség az órákon való részvételhez?

M.A.:Néhány esetben nem ajánlott ennek a mozgásformának a végzése. Ezek a vizelet-visszatartási gondok, visszérbetegségek, várandósságot követő problémák. Minden résztvevőnek ki kell töltenie egy egészségügyi kérdésekből álló tesztet, hiszen a babák biztonsága mellett a mamák biztonsága is ugyanolyan fontos számunkra. A 6 hetes gyermekágyi időszakot mindenképpen meg kell várni, császármetszés esetén előfordulhat, hogy a 6 hét 10-12 hétre módosul. Érdemes orvossal konzultálni fizikai alkalmasságunkról minden esetben. Figyeljünk testünk jelzéseire! Ezeken kívül semmilyen egyéb feltétele nincs a részvételnek.

A babák szempontjából van egy javasolt súlyhatár, ez kb. 15 kg, de ez nagyban függ az anya terhelhetőségétől.

Illetve a várandós kismamákon, kisbabás anyukákon kívül apukákat, nagyszülőket, családtagokat, barátokat, egyszóval mindenkit, aki szeretné kipróbálni ezt a fajta „hordozós”tornát szeretettel várunk!

 

Hogyan jutottál el a Maminbabához?

M.A.:A tánc az életem! 4 éves korom óta táncolok, mintegy 17 évig versenytáncos voltam (latin-amerikai és standard), szép eredmények, csodálatos emlékek jellemzik ezt az időszakot. Ezt követően elvégeztem egy zumba oktatói tanfolyamot, majd amikor megtudtam, hogy várandós vagyok, azonnal keresni kezdtem a lehetőségeket, hogyan tudnám az anyaságot és a táncot összekapcsolni. Számomra a tánc maga az életöröm, az energia, ezt a csodás élményt meg akarom osztani születendő gyermekünkkel is. A Facebookon találtam rá a Maminbaba hirdetésére és rögtön éreztem, ezt nekem találták ki!

Első kisfiunk, Soma érkezése októberben várható, addig is – egészen a 36.hétig- a pocakomban „táncol” velem a babánk. A gyermekágyi időszak alatt helyettesítő tanár tartja majd az óráimat Makón.

 

A Maminbaba tehát igazán különleges élményt nyújt mamának-babának egyaránt.Csinosodásra, mozgásra fel!

 

 

 

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook