Kiss Dóra: Az It girl evolúció ma. A legitim It girl, Alexa Chung (III. rész)

2017.03.05. - Stíluskommunikáció

Alexa Chung hosszú utat járt be, mire ő lett az indie lányok mindenek felett álló stílusikonja. Modellnek 16 éves korában szerződött le, a kifutós sikerek után folytatta tanulmányait, TV műsort vezetett az MTV-n, a Mulberry táskát tervezett Chungnak és volt a brit Vogue szerkesztője is. Ha ez nem lenne elég, számtalan divatház és kozmetikum arca, őt választották a L’Oreál Professional és a British Designers Collective nagykövetének, eljátszotta önmagát a Gossip Girlben, valamint saját műsorából, a Frock Me-ből is leforgatott két évadot. Alexa Chung 2013-ban adta ki az első könyvét, az It című biográfiáját, amelyről a vélemények meglehetősen széles skálán mozognak (megj.: inkább tekinthető szkeccsnek, vagy egy széles ecsetvonásokkal megfestett önarcképnek, de ami biztos, az az, hogy szórakoztató). Nagyot húzott Alexával a Marks & Spencer üzletlánc, melynek a ruházati vonalát az általa tervezett, inspirált darabok a korai előnyugdíjtól mentették meg. Megérett az idő arra is, hogy elindítsa saját ruhamárkáját, így idén májusában debütál saját kollekciója az Alexachung név alatt.

Az látható, hogy Alexa Chung sokkal több, mint egy, a street style képeken remekül mutató modell (bár kétségtelenül az is). Jelenleg a British Vogue Youtube-csatornáján (The Fashion Documentary címen) a divat iránt érdeklődőknek ad tanácsokat, interjúkat készít és érdekességeket mutat be nem bulvár, inkább dokumentarista szinten, kifejezetten informatív, értő és érző megközelítésben kommunikál. Alexa Chung ügyel arra, hogy tevékenysége minél több területre kiterjedjen, sikeres IOS applikációja a Villoid, ahol egyszerű táblák megalkotásával lehet hangulatot, szetteket összeállítani. Az alkalmazás már-már művészeti igényeket kielégítő terepe lehet a divatra, stílusra, összhangra fogékony közönségnek.

Érdekes, hogy Alexa nem olyan megosztó személyiség, mint Chiarra Ferragni divatblogger, akinek a magánélete is a nyilvánosság előtt zajlik. Alexát általános szimpátia övezi: nem terjednek róla rosszindulatú pletykák, nem hozzák összefüggésbe celebekkel (kivéve persze egykori barátjával, Alex Turnerrel, az Arctic Monkeys frontemberével), nincsenek tele a pletykalapok a magánélete vélt vagy valós fordulataival. Ő olyan nő, aki alkalmas arra, hogy példaképként tekintsenek rá. Ehhez valamennyi tulajdonsággal rendelkezik: elbűvölő kinézete mellé remek stílus és intelligencia társul, melyet kedves brit akcentusa tesz ellenállhatatlanná.

Megjelenése, öltözködésének különlegessége abban is tetten érhető, hogy igen jó érzékkel vegyíti az elegáns stílust a dögössel, a kislányos öltözetet a maszkulinnal. Az az érzése van az embernek, hogy ezt akár ő is össze tudná állítani. Rendelkezik továbbá azzal a hatodik érzékkel, hogy minden esetben megtalálja a harmóniát az öltözéke és a saját stílusa között, ezáltal kisugárzása megkérdőjelezhetetlen. Nem látni rajta semmilyen erőlködést, viselkedése, öltözködése és kommunikációja természetes, és ez az, ami vonzóvá teszi őt az emberek szemében.

Járulékos kategóriák ma: a socialite és celeb

„A socialite szó előkelőséget, arisztokratát takar. Hírnevüket, fényüket a felhalmozott vagy már meglévő vagyonnak, vagy a gazdasági hatalmuknak köszönhetik, mely általában a családjuk körül összpontosul. Ők általában szigorú bentlakásos iskolákban nevelkedtek, soha nem kapták őket azon, hogy a társaikkal alkoholt isznak a paplan alatt, a családjuknak rendszerint több háza van, de persze egy villa Hamptons-ban alap. A hajuk mindig frissen mosott, rendezett, sminket alig viselnek és a rengeteg dizájnerholmi mellett csak kevés vintage darabot hordanak. Közéjük tartozik Aerin Lauder, az Esteé Lauder kozmetikai óriásbirodalom örökösnője, Margherita Missoni, a Missoni divatház örökösnője, Ivanka Trump, Donald Trump lánya, vagy Olivia Palermo, akinek apja, Douglas Palermo szintén ingatlanokból szerezte a vagyonát.

A socialite-ok „rendszertanilag” közelebb állnak, az It girl -ökhöz, azonban a designer és/vagy drága holmik viselete, a kifinomultság és az ismertség önmagában nem elégíti ki az It girl meghatározásban megfogalmazott feltételeket.

Famous-for-Famous/celeb

A Famous-for-Famous a kategória bemutatása mellett nem tekinthetünk el a mai értelemben vett híresség, ezen belül is a celeb kategória leírásától. „A celeb a 21. század első évtizedében divatossá vált, főleg a médiában használatos szó, amely a celebritás (angolul: celebrity, melynek jelentése: híresség, hírnév, híres ember, ismert személyiség) rövidüléséből származik. Elsődleges jelentése: felkapott, „ünnepelt” híresség. A kifejezés mellékjelentésként azt a tartalmat is hordozza, hogy az ismertség alapja nem (vagy nem szükségszerűen) az illető tudása, illetve egyéb autonóm képessége, hanem egy, a média által róla mesterségesen kialakított kép, amely beépült a fogyasztók (olvasók, nézők) gondolatvilágába.” A hírességeknek ezt a „változatát” nevezzük famous-for-famous-nek, akik attól híresek, hogy híresek. Tévesen bizonyos celebnőket megtisztelnek az It girl titulussal, de az ő emlékük hamar elenyészik, hiszen Paris Hilton vagy Misha Barton szereplésére már nem sokan emlékszünk.

 

Összességében hiszek benne, hogy azok a nők (és férfiak is), akikben az It-nek nevezett faktor jelen van (vagy volt), létezésükkel, megjelenésükkel, üzeneteikkel, tetteikkel, illetve vélemény- és ízlésformáló, transzformáló képességükkel alkalmasak arra, hogy teremtő, öngerjesztő folyamatot indítsanak el, szikrát adjanak mind az egyéni, mind az össztársadalmi stílusfejlődésnek.

 

Források:

Baker, L. (2001): Got it? The Guardian, 2001. április 21. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2001/apr/21/weekend.lindsaybaker1

Chung, A.(2013): It Particular Books, London

http://psmagazin.hu/lambition-feminine-alexa-chung/# 2016.11.19.

http://divany.hu/trend/2012/04/03/divatba_jott_olivia_palermo/ 2016.11.19

https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%ADress%C3%A9g 2016.11.19.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook