Tomasovszki Beáta: Pillanatok

2018.01.01. - Stíluskommunikáció

Az év utolsó napjaiban szeretek elvonulni egy kicsit a világ zajától, kivonni magam a forgatagból és átadni magam a nyugalomnak. Ilyenkor lecsendesítem a lelkem, és végiggondolom az eltelt év eseményeit. Egy kicsit újra átélem és értékelem a történteket.  Most is – mint már oly sokszor, megállapítom, hogy rémisztően gyorsan telik az idő. Mégis kapkodom a fejem, hogy mennyi esemény fér bele ebbe a 365 napba?!

Nemrég még csak egy rövid kérdés volt. Most már gyűrűvel az ujjamon rendezgetem a képeket, és próbálom felidézni annak a kivételes napnak minden momentumát. Láttam Édesapám féltőn boldog tekintetét, ahogyan az oltár felé vezet. Láttam az örömet a szeretteim szemében. És éreztem az egymásnak tett ígéret súlyát.

Megmásztam hegyeket és völgyeket, éreztem, ahogyan a tengeri szél belekap a hajamba, és kíváncsian róttam ismeretlen városok utcáit. Csodálattal néztem, ahogyan a Sagrada Familia ablakain megcsillan a fény, ahogyan a hó uralja a Tátra csúcsait, és ahogyan a lecsendesedett folyó a végtelen tengerbe ömlik. Hallottam, a nyüzsgő város zaját a nyári forgatagban, a kabócák hangos énekét, és a várvölgyi kertünk éjszakai csendjét.

Az élmények emlékek maradnak. Az érzéseket, hangulatokat és a pillanatokat visszük tovább, amik feltöltik a lelkünk, erőt adnak és bátorítást, hogy új kalandokba kezdjünk. A szép és boldog pillanatokat viszem magammal, a nehézségeket pedig igyekszem a feledésnek adni. Az új évre nem írok hosszú listákat fogadalmakkal és tervekkel, nem szabok magamnak határidőket. Egyetlen dologra figyelek: nem engedem elszállni a pillanatokat.


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook