Horváth Henriett: Gaudí üzenete (a jövő stíluskommunikátorának)

2023.02.17. - Stíluskommunikáció

Barcelona. Antoni Gaudí. Sagrada Familia.

Egy város, egy építész és az építész életének főműve, amelyen megszállottan, 40 éven keresztül dolgozott. A világ egyetlen, még ma is épülő műemléke.

Emberek ezrei, építészek követik Gaudí álmát, és tervei alapján még ma is építik tovább a Sagrada Familiát. A monumentális épület a világ legnagyobb katedrálisa lesz.

Mi a titka Gaudínak? Mivel inspirálja az embereket? És vajon üzent-e, rejtett-e el üzenetet a Sagrada Familiaban egy stíluskommunikátornak?

 

Antoni Gaudí (1852-1926) a katalán építészet egyik legérdekesebb, legeredetibb és talán legmegosztóbb egyénisége. Építész oklevelének átvételekor az egyetem rektora jegyezte meg:  „Még nem tudjuk, hogy bolondnak vagy zseninek adjuk-e a diplomát. Majd az idő eldönti.” Az idő és a jövő eldöntötte. Egy megszállott zseni volt, aki élte és megvalósította vízióit, álmait, és szimbolikus üzenetek sokaságát hagyta ránk, a jövőre.

 

Gaudí az organikus építészet kiemelkedő alakja volt.  Az építészeti megoldásokhoz, a díszítésekhez a természetből merített ihletet. Vallotta, hogy a legtöbbet nem a könyvekből, hanem a természet megfigyeléséből tanulhatunk, hogy az anyag a maga természetes voltában nyilvánul meg a fizikai létezésben. A meghökkentőnek nevezett formavilágú Sagrada Familia, a rendhagyónak tűnő geometriai formák a katedrálisban valójában mind természetből merített alakzatok. Gaudí szabadon használta a bennünket körülvevő világban látható és megtalálható formákat, játszott a fényekkel, a színekkel, a levegő áramlásával. A lüktetéssel, magával az élettel. A fizikai lét adta és megalkotta lehetőségekkel.

 

A Sagrada Familiaban állva olyan, mintha nem is egy katedrálisban, hanem hatalmas fák között, egy erdőben lennénk. A belső pillérek fákra hasonlítanak. Alakjuk nem szabályos, pont úgy, mint ahogyan a valódi fáké sem. A zseniálisan kialakított ablakok, a színes üvegek, a fénnyel való játék növeli a varázslatot. A Sagrada Familia minden apró részlete szimbólum. A szépség, a vallás, a régi értékek megőrzését hirdeti.

 

A tudatosan használt elemekkel, az apró részletekben rejlő üzenetekkel Gaudí harmóniát teremt. Nem csak a látványban, kívül a formák, az anyag világában, hanem belül is. Bennünk. Hiszen Gaudí művészete felébreszti bennünk a harmóniát. Egy megmagyarázhatatlan térérzést, békét, örömöt, szeretetet tapasztalunk meg és érzünk a különleges falak között. A külső harmónia, a művészet, az építészetben megjelenő természet végtelen csodájának hatására belül is megéljük a harmóniát, megéljük önmagunk örömben, békében élő részét.

 

Ezt a csodát megteremthetjük mi magunk is, ha követjük Gaudí titkát.

 

A bennünket körbevevő világ, az egyszerű és egyértelmű dolgok is művészetté változtathatóak. Megtanulhatjuk önmagunkat örömmel megélni és művészien kifejezni. Hiszen a megjelenésünk minden részlete jelkép, üzenet. A ruha, a frizura, a smink, a kiegészítők, az illat, a hang, a beszéd, a mozdulatok, minden.  Üzenet arról, hogy kik vagyunk. Üzenet a bennünk élő harmóniáról, csodáról, szépségről.

 

Az öltözködésünk, a megjelenésünk, a saját stílusunk megtalálása művészet lehet az életünkben. A megtanult és tudatosan használt eszközökkel, a színek, a formák, a minták adta lehetőségekkel, az apró részletek finomságával, játékával harmóniát teremthetünk a megjelenésünkben, kisugárzásunkban. És ha a folyamat közben befelé is figyelnünk, arra, hogy mi okoz számunkra örömet, mikor fut át rajtunk az alkotás jóleső borzongása, akkor nemcsak kint, hanem bent is harmóniát teremtünk. Harmóniát teremtünk bent és kint. Belülről kifelé. Ezzel emelve önmagunk, és Gaudítól tanulva, mások életét is. Hiszen a harmónia megérinti a másik ember lelkét is.

 

Gaudí stílusa örök. Hatása lenyűgöző. Felemel, megérinti a lelket. Harmóniát teremt. Önmagunk megélése, saját életünk, saját stílusunk is lehet ilyen. Számomra ezt az üzenetet is elrejtette a többi között Gaudí a Sagrada Familiaban.

 

A katedrális építése a művész halála után is rendületlenül folytatódik tovább. Ezrek és ezrek tesznek azért, hogy felépüljön, hogy örökké hirdesse a természet, az ember, az építészet harmóniáját, a mindenben élő csodát. És azért, hogy a szimbólumokban elrejtett üzenetek elérjenek hozzánk.

 

Gaudí alkotásaiban elrejtett titkainak, a Sagrada Familia jelképeinek megfejtése egy végtelen, újabb és újabb felismeréseket adó folyamat. Egy olyan izgalmas út, mint önmagunk felfedezése, megélése, és stílusunk kialakítása is. Érdemes mindkettőn elindulni és kinyitni lelkünket a szépség, a művészet, a stílus, az élet csodája előtt.

 

 

Fotó: A fények, a színek játéka a fák között (Horváth Henriett)

 

 

 

 

 

 


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook