Ilyés Mónika: Beszélgetés Varga Viktóriával, a VIKTORIAVARGA Budapest márka alapítójával

2023.03.21. - Stíluskommunikáció

Egy ízig-vérig nő, aki mert bátran változtatni az életén. Csodálatos művésznő, aki a merész színek tökéletes harmóniájával festi meg a világot. Rendkívül összetett személyiség: megjelenése kifinomult, végtelen lágyság jellemzi, míg a döntéseiben és a munkájában az orkán ereje lakozik.

Varga Viktória, a VIKTORIAVARGA Budapest márka alapítója és tulajdonosa mesél a kitérőkkel tarkított pályafutásáról és terveiről.

 

 

Hogyan lesz valakiből divattervező? Mindig az szerettél volna lenni, vagy csak később készültél tudatosan erre a pályára?

Lassan forrta ki magát bennem ez az álom, ami egy pályaváltást követően tudott kiteljesedni. Teniszjátékosként kezdtem a karrieremet, amit az egyetemi éveim alatt teniszedzőként folytattam. A diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán szereztem, az államvizsgát követően éveken át különböző pénzügyi területen dolgoztam, de mindvégig a szívem azt súgta, hogy nem itt fogom megtalálni a végső helyemet.

Világéletemben erős vonzalmat éreztem a művészetek iránt, ami különösképp igaz a festészetre, ezért szabadidőmben több galériában is dolgoztam és olajjal festettem.

Gyerekkoromtól kezdve érdekelt a divat, nagyon szerettem a különleges anyagokat és nagyon jól bántam a színekkel. Az öltözködést is az önkifejezés egyik módjaként élem meg: számomra az, hogy mit szeretek éppen viselni, tükrözi a belső világomat. Autodidakta módon tanultam meg varrni, először csak átalakítottam a megvásárolt ruháim, később már magam készítettem őket. Mindig jó érzékem volt a színek és a különböző fazonok párosításához, amit a környezetem pozitív visszajelzésekkel honorált, ami folyamatosan megerősítette bennem a divattervezés iránti elköteleződésem.

 

Mi volt a fordulópont, amikor a pályaváltás mellett döntöttél? Miért?

Az utolsó impulzus Torontóban ért, ahol pár hónapot töltöttem egy üzleti út kapcsán. Itt lehetőségem nyílt megismerni a helyi kultúrát és művészetet. A kint megismert művészek és divattervezők életszemléletét nagyon inspirálónak tartottam, ami rádöbbentett, hogy egészen más úton kell folytatnom az életem és teret kell engednem az önkifejezésnek.

 

Az elindulásodban a környezeted mennyire volt támogató?

A hozzám legközelebb állók támogattak a döntésemben, de nem feltétlenül értették és értettek egyet azzal. Sokan viszont kifejezetten megkérdőjelezték, és nem hittek bennem. Mivel rendkívül erős volt bennem az elhivatottság, a döntést követően már ez nem tudott a választott útról eltéríteni.

 

Hol sajátítottad el a divattervezés alapjait?

Mikor megszületett bennem az elhatározás, hogy pályát váltok, maximalista emberként úgy gondoltam, hogy mindenképpen meg kell tanulnom a szakma alapjait, mivel fontos volt számomra, hogy a legjobb tudásom és szakértelmem szerint tudjak alkotni és helyt állni a divatiparban, illetve, hogy a legmagasabb minőséget tudjam nyújtani ezen a területen is. 2014-ben beiratkoztam a KREA Kortárs Művészeti Iskola négyéves nappali képzésére. Nagyon intenzív időszak volt ez számomra: munka mellett, önerőből kellett helytállnom, és ráadásul nagy kihívás jelentett újra beülni az iskolapadba, de megérte.

 

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy saját márkát alapítasz?

A saját márka már gyerekkorban felsejlett bennem, de a tervezői képzés alatt vált valósággá. Az itt elkészített alkotások már a saját márkanevem alatt kerültek ki a kezeim közül. Úgy éreztem, hogy a saját stílusom ekkorra tisztult le annyira, hogy szeretném megmutatni mindenkinek. A terveim közt az szerepelt, hogy külföldre megyek dolgozni, de a diplomakollekcióm nagy sikerének köszönhetően végül a cégem megalapítása és a VIKTORIAVARGA Budapest elnevezésű márka tudatos felépítése tűnt a legjobb választásnak.

 

Hogy fogalmaznád meg, hogy milyen ez a letisztult VIKTORIAVARGA stílus? Kiket szeretnél megszólítani ezáltal?

Szeretem a ruháimmal kifejezni, hogy egy nő tud erős lenni oly módon, hogy mindeközben nőies és törékeny marad, megőrizve magabiztosságát. Az általam elképzelt nő intelligens, kifinomult és kortalan. Mer az álmainak élni, és tisztában van az értékeivel, amit bátran képvisel az öltözködésével.

A márkám elsődleges célközönsége a 25 és 55 közötti hölgyek, akik szeretik a színeket és a finom természetes anyagokból készült különleges ruhákat. Ruháimmal szeretném arra inspirálni a nőket, hogy vállalják önmagukat és merjék megélni nőiségüket, valamint hordjanak színeket, hiszen egy jól eltalált árnyalat kiemeli a szépségüket és erősíti a kisugárzásukat.

 

A kollekcióidat mindig egy fő téma – általában egy csodálatos helyszín – köré építed. Honnan szerzel ehhez inspirációt?

Nagyon szeretek utazni, így mindig a saját utazási élményeimből nyerek ihletet. Választok egy helyszínt, ahol már jártam és a saját élményeimből táplálkozom. Az építészetből és a helyi motívumokból alapos kutatást követően kiemelem a számomra meghatározó részleteket és átformálom arra, amit én látok benne, lefordítva a saját nyelvemre. A legutóbbi kollekciót Budapest, a következő tavaszi/nyári kollekciót pedig Portugália ihlette.

 

Hogyan zajlik a tervezés? Van olyan munkafolyamat, amit kiengedsz a kezedből? Esetleg befolyásolnak az aktuális trendek?

A kiindulópont mindig a választott inspiráció, amiből hosszas kutatómunkát követően tervek készülnek. A kollégáim segítségével anyagokon és babákon kísérletezünk a formákkal és a kollekció jellegzetességének számító kézzel készített díszítő elemekkel. Magamon is tesztelem a darabokat, és ha megtetszett valami és úgy érzem, hogy működik, csak akkor kerül be a kollekcióba.

Egyelőre teljes mértékben én viszem a vállalkozást, én tervezek és menedzselek. A kommunikációban és főként a gyártásban egy 12 fős stábbal dolgozom. A vállalkozásom egyre inkább növekszik, így sok feladatot megosztok a kollégákkal, de a végső döntést minden esetben én hozom meg.

A trendeket figyelnem kell, ha fenn szeretnék maradni a divat palettáján és modern akarok lenni. De csak és kizárólag olyan elemet veszek át az aktuális trendből, ami tetszik és azonosulni tudok vele, ami pedig ennek a feltételnek nem felel meg, azt lefordítom a saját kifejezési formámra.

 

3-1-53-1-4

 

Mik a rövid és a hosszú távú terveid a márkával?

Szeretném, ha a VIKTORIAVARGA márka felismerhető lenne bárhol, és minél több hölgy gardróbjában ott lennének az általam készített ruhadarabok Magyarországon és lehetőleg külföldön is. Ez utóbbi olyannyira közelivé vált, hogy pillanatnyilag ez köti le minden energiámat.

A mostani szezonban új elemek kerültek a kiegészítők palettájára az aktuális kollekció részeként: megjelentek a cipők és táskák, amit a jövőben tovább szeretnék bővíteni, valamint tovább vinni a szintén újdonságnak számító, kézzel díszített pólókollekciómat.

A hosszú távú terveim között szerepel még a saját márka fejlesztésén felül, hogy motivációt és segítséget nyújthassak azoknak, akik hasonló utat járnak be, mint én magam. Pillanatnyilag a Metropolitan Egyetemen leendő divatmenedzsereket mentorálok és motivációs előadást tartok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Ez számomra egy fontos küldetés.

 

Mit jelent Neked a stílus általában?

Számomra a stílus az önkifejezéssel függ össze. Megmutatja, hogy mi van belül, ez mindig egyéni és csak a miénk. Kismértékben fejleszthető és változtatható, de alapvetően mindig önmagunk kivetülése. Abban hiszek, hogy ez valakinél egyszerűen belülről fakad, de van, akinek külső segítségre van szüksége a fejlesztéséhez. A stílus nehezen tanulható, de szakértő segítséggel rávezethető bárki, én ebben szeretnék segítségére lenni mindenkinek, aki hozzám fordul, hogy kibontakozhasson és megélhesse a nőiességét.

 

Mi az a legfontosabb üzenet, amit megosztanál az olvasóval?

Mindenkit biztatok, hogy olyasmivel foglalkozzon, ami a szerelme. Ezt érdemes mindennap végezni, mert ennek megjön az eredménye.

 

VV

Fotocredit: VIKTORIAVARGA Budapest


Tudta Ön?

Tudta-e, hogy a gyöngyöt, mint ékszert, kezdetben csak a királyi család és az arisztokrácia viselhette? A 19. században már eltörölték a gyöngy viseléséhez kapcsolódó szigorú előírásokat, azonban az ára miatt továbbra is csak a kiváltságosok birtokolhatták ezt a nemes ékszert.

tovább >>>    

a farmer anyag nem amerikai találmány?  200 évvel  Amerika “felfedezése” előtt már gyártották Dél-Franciaországban és Észak- Olaszországban. Gondolta volna, hogy napjainkban világszerte 2,5 milliárd métert gyártanak belőle évente?

tovább >>>    

Az érzések és érzelmek kifejezésének legfontosabb eszköze a testbeszéd, illetve a torokban képzett hang. Mivel a szóra figyelünk, kevesen tudják, mi történik közben a testükkel, pedig nagyon fontos. Az emberi közlemény 7%-a verbális (csak a szó), 38%-a vokális (hangszín, hanghordozás), és 55%-a nem verbális. „Nem az számít, amit mondasz, hanem az, hogyan nézel közben”.

tovább >>>    

… hogy virág ajándékozása esetén sem selyempapírban, sem celofánban nem illik átadni, illetve, hogy szálas virág vásárlásakor, amennyiben egynemű a virág, a csokor 11 szálig páratlan szálból, 12-től páros számú szálból illik, hogy álljon. Ha vegyes a virág, nem számít a darabszám.

tovább >>>    

… hogy a parókaviselés XIII. Lajos alatt vált általánossá, aki fiatalon kopaszodni kezdett, és így akarta ezt leplezni. A divat továbbfejlesztésén nagy örömmel kapott XIV. Lajos, aki viszont a homlokán lévő nagy dudorokat szeretette volna takargatni. Először az udvar, majd az egész világ utánozta őket.

tovább >>>    

… hogy a stílus neve, amit Marilyn Monroe is képviselt: Pin-up. A pin up görlök a 40-es 50-es évek modelljei voltak. Szexi képeiket (fotókat és rajzokat egyaránt) tűzték fel a férfiak a falra, innen a nevük is: pin up, vagyis feltűzni. A magabiztos és huncut hölgyek szexi stílusa, amit képviseltek annyira meghatározó volt, hogy a [...]

tovább >>>    

phogy George Bernard Shaw, drámaíró egy interjúban beszélt a magyar nyelvről? A következőt mondta: „Bátran kijelentem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az [...]

tovább >>>    
Keresés
Facebook